På fredag kan du se en blodmåne.
1 av 4
I natt kommer vi kunna se en blodmåne. - Foto: TT
En blodmåne är helt fantastisk att se på.
2 av 4
Många kommer vilja fånga den på bild. - Foto: TT
En blodmåne gör vissa människor rädda.
3 av 4
Vi har samlat några tips för att göra fotograferingen lättare. - Foto: TT.
Blodmånen lyser upp himlen.
4 av 4
Det är bland annat viktigt med kontexten. - Foto: TT.

Blodmåne – så här gör du för att föreviga fenomenet på bild

På fredag infaller fenomenet blodmåne. Och du vill verkligen inte missa händelsen. Kanske vill du även föreviga det hela på bild? Här är de bästa tipsen för att få riktigt snygga bilder på fenomenet.


Fredagens måne kommer vara något utöver det vanliga. Redan klockan 21.30 på kvällen så kommer månen att vara helt röd och sedan börjar det röda att försvinna vid prick 23.24. Kommer du på att du ville titta på månen klockan 01:30 så kommer du ha missat fenomenet för den är nämligen helt bort då.

Fenomenet kallas för blodmåne och händelsen kan upplevas av vissa som obehaglig men det finns inget att vara rädd för. Njut istället av detta vackra naturfenomen.

Och kanske så vill du föreviga händelsen på bild? Mashable har skrivit om de bästa tipsen för hur du får bra bilder på blodmånen.

1. Skaffa rätt utrustning

Att bara knalla ut och knäppa en bild med din telefon kommer tyvärr inte ge några spektakulära bilder.

För ett sådant här tillfälle krävs det att du kan göra mer än att fota med "auto" på din kamera. Antingen använder du en systemkamera där du gör manuella inställningar eller så laddar du ner någon bra app som gör att du kan få fler inställningar till din smartphone, skriver Mashable.

Du vill verkligen inte missa detta otroliga fenomen. Bilkälla: TT

2. Zooma in och håll still!

Till skillnad från när du tar bilder på ett landskap så vill du nu att månen ska vara i fokus. När du väl har ditt fokus så måste du se till att hålla kameran stadigt. Det bästa är helt klart att sätta kameran på ett stativ. Har du inget stativ så bör du se till att luta kameran mot en plan yta.

Fenomenet kan upplevas som obehagligt av vissa personer. Men du vill verkligen inte missa det här. Bilkälla: TT

3. Kontext är allt

Det är trots allt en blodmåne. Så då måste du i bilden också visa hur stor och fantastisk den är. Ta med något annat i bilden som ett träd eller en byggnad som kan jämföras med månens storlek. Då kommer du garanterat imponera på dina vänner och din familj.

Blodmånen går att se på fredag, du vill verkligen inte missa detta. Bildkälla: TT

4. Få inte panik!

Blodmånen är ett ovanligt fenomen men det är inte ett stjärnfall du försöker fånga på bild. Månen är oftast som mest röd under ett par timmar. Så du har ofta god tid på dig att mixtra med inställningar och fixa till kontexterna.

En blodmåne är verkligen häftigt och något som alla borde uppleva. Bildkälla: TT/Larsen, Håkon Mosvold.

Du kanske även är intresserad av:

På fredag kan du se blodmånen i Sverige - här är allt du behöver veta

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du ta bilder på blodmånen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.