1 av 5
- Foto: Faksimil/TT/TT
2 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 5
4 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 av 5
- Foto: Virginia Mayo

4 frågor forskarna fortfarande inte kan svara på

Vetenskapen har svar på en massa saker, men det finns ändå en del ganska grundläggande frågor vi ännu inte kan besvara. Här är fyra av dem.


1. Varför drömmer vi?

Forskningen har lyckats lista ut när vi drömmer, vanligen är det under det som kallas REM (Rapid-Eye Movement). Just REM-sömnen känns igen på att ögonen rör sig en massa under ögonlocken, och om man har rätt mätverktyg kan man se att hjärnan är väldigt aktiv.

Men forskarna har inte svaret på varför vi drömmer. En teori är att det är ett sätt för hjärnan att hantera stress eller utmaningar man möts av i vardagen. En annan teori är att det är hjärnans sätt att sortera in informationen från korttidsminnet till långtidsminnet.

2. Hur många arter finns det på jorden?

Det var ingen mindre än Carl Von Linné som kom på idén att klassificera allt liv på jorden, och ge varje art ett eget namn.

Men trots att vi jobbat med detta i snart 300 år har vi fortfarande bara skrapat på ytan. Hittills har vi gett namn åt ungefär 1.5 miljoner olika arter, men forskarna tror att detta förmodligen bara är runt 15 procent av alla arter som finns på jorden.

När det gäller däggdjuren har vi dock rätt bra koll, och har troligen gett de allra flesta ett namn.

3. Är det möjligt att resa bakåt i tiden?

De allra flesta ser tidsresor som något orimligt som bara funkar i scifi-filmer, men det skulle kanske fungera i verkligheten med. Problemet är bara att vi inte har listat ut hur vi ska göra.

För att förstå hur det skulle vara möjligt måste man komma ihåg att tiden är relativ. Om du till exempel skulle färdas nästan lika snabbt som ljusets hastighet, så skulle tiden gå långsammare för dig än för någon som inte färdas så fort. Detta har man med hjälp av atomur kunnat testa och bevisa redan. Problemet med att färdas så snabbt är bara att vi förmodligen skulle dö på kuppen.

Den dominerande teorin för tidsresor är att maskhåll skulle kunna fungera som någon form av bro mellan både tid och rum, så om vi lyckades ta oss in genom öppningen av ett maskhål skulle vi teoretiskt sett kunna resa tillbaka i tiden.

En annan teori är att använda oss av svarta hål. Svarta hål har nämligen en så otroligt stark gravitation att den faktiskt gör att tiden går långsammare runt dem. Men än en gång; om vi lyckades skulle vi förmodligen dö på kuppen.

Förutom detta finns det säkert en massa saker vi inte har upptäckt ännu, som skulle kunna möjliggöra tidsresor.

4. Är universum är oändligt?

Man hör ofta folk säga att universum är oändligt, men det är inte helt säkert. En teori är att ändarna sitter ihop, så om man reste tillräckligt länge skulle man komma tillbaka till dit man började. Men alla teorier är fortfarande bara kvalificerade gissningar, och risken är stor att vi som lever nu aldrig kommer få veta svaret.

Vill du läsa mer kan vi rekommendera den här listan från How Stuff Works.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.