1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: Ap
3 av 3
- Foto: Henrik Montgomery/TT

​Jordens kärna är 2,5 år yngre än ytan – kan du gissa varför?

Forskare har lyckats räkna ut att jordens kärna är två och ett halvt år yngre än jordens yta. Här har du förklaringen på varför.


Den danska forskaren Ulrik Uggerhøj vid universitetet i Århus har tillsammans med sina kollegor räknat på hur gammal jorden är. Svaret är minst sagt intressant: jordens yta är två och ett halvt år äldre än dess kärna.

Hela grejen bygger på Einsteins relativitetsteori. Teorin är mest känd för att den slår fast att ju snabbare någonting färdas, desto långsammare går tiden.

Vad som inte är lika känt är att även gravitation har den effekten på saker. Ju mer gravitation någonting utsätts för, desto långsammare går tiden. Det är bland annat därför tiden står i princip still om du befinner dig precis ovanför ett svart hål (som ju har enormt mycket gravitation).

Men även var i ett gravitationsfält du befinner dig spelar roll, och jordens kärnas position gör att den åldras lite, lite långsammare än vad jordens yta gör.

Därför är jordens kärna yngre än dess yta, och gapet ökar för varje år som går.

Vill du läsa mer i detalj hur uträkningen gick till kan du kolla här.

/
/
/
/
Tid
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här helt logiskt och begripligt för dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.