Tisdag 5 Jul
Stockholm

​Politiker planerar att utrota en hel fiskart – genom att ge dem herpes

Australiens vice premiärminister vill utrota karpar med herpes. Bilden är ett montage.
1 av 4
Australiens vice premiärminister vill utrota karpar med herpes. Bilden är ett montage. Foto: Pixabay/TT
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Projektet går under namnet "Carpageddon" och målet är att utrota alla karpar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du någonsin känt att du hatar någon så mycket att du önskar att den fick munsår? Nu har Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce har dragit det hela ett steg längre.

Projektet har fått namnet Carpageddon och fisken han vill göra sig av med är de karpar som lever i Murray-Darling Bassin-området i Australien. Planen är att infektera dem med herpesvirus.

Kostnaden för hela kalaset beräknas till omkring 11 miljoner kronor, men detta ska enligt Joyce vara en bråkdel av vad karparna kostar Australien varje år: drygt 3 miljarder kronor.

Det virus man vill släppa lös är det så kallade cyprinid herpesviruset. Detta virus upptäcktes först i Israel, och den australiensiska regeringen räknar med att viruset kan tänkas utrota omkring 95 procent av karparna.

Karpar är väldigt bra på att anpassa sig, och kommer ursprungligen från Asien. En hona kan lägga uppemot en miljon ägg per år, och enligt australiensiska myndigheter utgör karparna omkring 80-90 procent av alla fiskar i Murray-Darling Bassin-området.

En karp kan väga upp till 30 kilo och bli upp till 100 centimeter lång.

Hur bra experimentet kommer att lyckas återstår att se, men risken finns så klart att allt spårar ur fullständigt – typ som när Australien bestämde sig för att plantera ut asiatiska karpar i Murray-Darling Bassin-området.

För att parafrasera Jurassic Park: livet tenderar att hitta en väg ut.

Här kan du läsa mer.

Tror du att det här kommer att gå helt felfritt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.