Kan du gissa varför den här fisken spottar på människors ansikten?

Forskare har tränat en fisk att plocka ut ett särskilt ansikte, och den använder sina specialskills för att göra det.


Du vet den där gamla klyschan om att fiskar bara har tre sekunders minne? Det är inte bara falskt, utan en liten tropisk fisk är antagligen minst lika bra som du på att känna igen människor.

Fisken, som har det helt normala namnet sprutfisk, kan nämligen plocka ut ett ansikte mer än 80 procent av gångerna. Som namnet antyder så är sprutfisken en hejare på att spruta vatten, en förmåga som den oftast använder för att jaga flygande insekter med men som forskare nu tränat att i stället spruta vatten på ett särskilt ansikte.

Betyder det här att du bara är lika smart som en fisk? Du behöver antagligen inte oroa dig, för även om fisken känner igen ansikten bra så får du antagligen ut mer information ur varje ansikte.

När fisken, med sin begränsade hjärna, ser ett ansikte ser den antagligen bara ett mönster av öron, näsa, mun. När du ser ett ansikte kan du däremot plocka ut mycket mer, exempelvis ålder, kön och sinnestillstånd.

Men fiskar är inte bara bra på ansikten, de kan även göra dig snygg och hjälpa dig att ragga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du smartare än en sprutfisk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.