Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2398
reaktioner idag

Här är NASA:s nya planet i den beboeliga zonen

Gasjätten ligger i den beboeliga zonen, och kretsar kring en dubbelstjärna.

NASA har avslöjat att de hittat en ny planet. Planeten, Kepler 1647b, är ungefär lika stor som Jupiter och är precis som den en gasjätte. Det här är den största planeten som man hittat som ligger i omloppsbana runt en dubbelstjärna.


Planeten ligger 3700 ljusår bort och är ungefär 4.4 miljarder år gammal, vilket är ungefär samma som jorden. Planeter så här långt bort hittar man genom att se hur ljuset från stjärnan förändras när en planet passerar framför den. Eftersom Kepler 1647b cirklar runt en dubbelstjärna var den extra svår att hitta, då banan då blir mer oregelbunden och svårberäknad.

Extra intressant är att den här planeten ligger i den så kallade beboeliga zonen. Det betyder inte att det finns liv på planeten, utan bara att temperaturen är sådan att vatten skulle kunna finnas där. Då Kepler 1647b inte har någon fast yta är den såklart inte beboelig själv, men om den har månar kan de möjligtvis kunna ha liv.

Planeten själv går inte att se med blotta ögat, men om du kollar mot svanens stjärnbild så kollar du i alla fall åt rätt håll.

Tror du att det finns liv på andra planeter?

Mer:

Kan en gigantisk vattenreservoar långt ute i rymden lösa torkan?