Tisdag 20 Apr
Stockholm

Så farligt är det när din arm somnar

Det känns obehagligt när armen känns helt bedövad.
1 av 2
Det känns obehagligt när armen känns helt bedövad. Foto: Pixabay
Det händer oftast när du har sovit på ett lite udda sätt.
2 av 2
Det händer oftast när du har sovit på ett lite udda sätt. Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

Nästan alla har varit med om det, men är det lika farligt som det känns? Vi pratar givetvis om när armen domnat bort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vakna med en arm som känns lika livlös som en påse sten är aldrig kul. Det enda som är värre är väl egentligen den där stickande känslan som kommer efteråt. Men vad är det egentligen som händer när armen domnar bort? 

Vox frågade neurologiforskaren James Dyck, och han hade svar.

En sovande arm känns ganska läskigt men det är egentligen inte farligt. Det som händer är att du i sömnen har legat lite konstigt och lyckats klämma till någon av armens nerver. När nerver kläms så är det som att trampa på en vattenslang – flödet kommer helt enkelt inte fram.

Kroppen är dock så smart att den märker att nerven har problem och ser till att du vaknar. Eftersom trycket på nerven då försvinner, så vaknar den snart till liv igen. Stickandet är kanske obehagligt, men det är faktiskt ett tecken på att allt funkar som det ska.

Vad som däremot kan vara farligt är om du somnar på armen och av någon anledning inte vaknar. Det här kan hända om du exempelvis druckit lite för mycket alkohol. Då kan riktiga nervskador uppstå och den bedövade känslan kan sitta kvar längre än de få sekunder som det oftast gör. Om du har riktigt otur kan känslan hålla i sig i månader. Ytterligare ett skäl att ta det lite lugnt med drickandet, alltså.

Att ha en bedövad arm är inte kul, men ibland behöver man faktiskt inte två armar.

Visst känns det läskigt med en domnad arm?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela