Stockholm

Då kommer vi att hitta liv i rymden – enligt forskare

Nu vet forskare när vi, rent statistiskt, kommer få svar av andra civilisationer.
1 av 2
Nu vet forskare när vi, rent statistiskt, kommer få svar av andra civilisationer. Foto: Pixabay
Tyvärr kommer det antagligen att dröja 1 500 år.
2 av 2
Tyvärr kommer det antagligen att dröja 1 500 år. Foto: Pixabay/Montage

Äntligen har vi svaret på den eviga frågan. Åtminstone rent statistiskt.


Läs mer

Egentligen är det ju lite konstigt att vi inte har träffat på några utomjordingar. Om universum nu är oändligt, varför har vi då inte stött på någon annan? Den här frågan brukar kallas för Fermiparadoxen. Nu har dock några forskare från Cornell kommit fram till att det kanske inte alls är en paradox.

I en artikel på iflscience presenteras forskarnas arbete. De har kommit fram till ett statistiskt resultat genom att bland annat utgå från medioker-principen, som säger att jorden och vår civilisation inte är något speciellt. Det något deppiga resultatet är att det i genomsnitt tar 1 600 år för en civilisation att nå en annan.

Men eftersom människor har sänt ut signaler ut i rymden i ungefär 80 år kan vi putsa resultatet något. Den korrekta siffran för oss är alltså ungefär 1 500 år.

Det är därför inte alls konstigt att vi inte hittat några aliens än. Vi kan faktiskt ta det lugnt i ett och ett halvt millennium till innan vi börjar tro på allvar att vi är helt ensamma.

Viktigt att minnas är dock att siffran bara gäller vår egen galax, Vintergatan. För att nå utanför dess 200 miljarder stjärnor behövs ännu mer tid. Men det är kanske en bra början, åtminstone?

Vi kanske inte har hittat liv i rymden än, men det betyder inte att aliens inte ställer till problem. Fråga bara Kina och Husby.

Finns det utomjordingar?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.