Måndag 25 Okt
Stockholm

Forskare: Här är enkla knepet som ger dig bättre minne

Träning kan hjälpa dig att få bättre minne.
1 av 3
Träning kan hjälpa dig att få bättre minne. Foto: Pixabay/Montage
Men det gäller att du tränar vid rätt tidpunkt för att det verkligen ska ge resultat.
2 av 3
Men det gäller att du tränar vid rätt tidpunkt för att det verkligen ska ge resultat. Foto: Pixabay
Det kan höja din prestation med ungefär tio procent.
3 av 3
Det kan höja din prestation med ungefär tio procent. Foto: Pixabay

Det verkar som att träning inte bara gör din kropp mer fit, utan även tränar upp ditt minne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är inte alltid så lätt att minnas saker, men nu har forskare vid Radboud University kommit fram till något som kan förändra allt.

Studien, som publicerades i Current Biology, visar att träning har betydelse för att du ska minnas bättre. Men det räcker inte bara att träna, du måste även se till att ha rätt timing.

I studien så fick personer göra ett minnestest. Sedan fick en grupp bara ta det lugnt medan en annan grupp fick se till att få upp pulsen ordentligt. En tredje grupp fick även de träna, men först efter fyra timmar. Resultatet visade att de som tränade efter fyra timmar kom ihåg det som de lärt sig ungefär tio procent bättre när de skulle göra om minnestestet efter två dagar.

Vad är det då som kan ha hänt? När du lär dig så skapas faktiskt nya kopplingar i din hjärna, men för att du ska minnas det så måste det här nya överföras till långtidsminnet. Forskarnas hypotes är att träning frigör vissa neurosubstanser som gör att den här omvandlingen går lättare.

Ökningen var ju tyvärr inte så enormt stor, men en tioprocentig förbättring är bättre än inget. Nästa gång du har ett pluggmaraton, se då till att ta en riktigt rejäl paus och stick sedan ut och jogga. Förutom att ditt minne blir bättre, så låter det även som ett bättre sätt att spendera sin dag.

Förutom träning så finns det andra saker som påverkar ditt minne. Sömn är ett sådant exempel. Och nu när du vet mer om minne, kan du ju lika väl passa på att testa hur bra ditt är.

Ska du testa det här?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela