Kvinnor är mer neandertalare än män.
1 av 3
Kvinnor är mer neandertalare än män. - Foto: TT/ Montage
Det är dock inte riktigt så enkelt som det låter.
2 av 3
Det är dock inte riktigt så enkelt som det låter. - Foto: Alastair Grant
Neandertalarna är vår närmsta utdöda släkting.
3 av 3
Neandertalarna är vår närmsta utdöda släkting. - Foto: Ap

Forskare: Därför är kvinnor mer primitiva än män

Kvinnor är mer neandertalare än vad män är, men förklaringen är inte riktigt som du tror.


Mänskligt DNA döljer många överraskningar, och en sådan är att kvinnor är mer neandertalare än vad män är. Det säger åtminstone den svenska genforskaren Svante Pääbo i Aftonbladet. Och eftersom det är han som lett arbetet med att kartlägga neandertalarnas DNA så borde han ha koll.

Han har tidigare lyckats ta fram neandertal-DNA och genom det lyckats bevisa att vi moderna människor har ungefär fyra procent av vårt DNA gemensamt med vår utdöda släkting. Tidigare trodde man att vi var helt åtskilda, men nu vet vi alltså att en del blandning av arterna måste ha skett.

Det var när vår art, homo sapiens,utvandrade från den afrikanska kontinenten som vi stötte på neandertalare. Dessa möten resulterade i en del barn, och det är deras arv som vi fortfarande kan hitta i vår arvsmassa.

Men varför är då kvinnor mer neandertalare än män? Jo, det beror på att alla grottmansgener som hittats finns på X-kromosomen. Kvinnor har ju två X-kromosomer, så därför är de mer neandertalare.

Varflr man inte hittat något neandertal-DNA på Y-kromosomen är svårt att säga. Enligt Pääbo så kan det bero på att vår och neandertalarnas Y-kromosom var så olika att det var svårt att få fertila pojkar.

Vi lär oss mer och mer om vårt DNA, exempelvis att det kan påverkas genom rökning. Men det kan även säga mycket om vem du är.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visst är det coolt att tjejer är mer neandertalare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.