Att svära mycket behöver inte vara något dåligt.
1 av 2
Att svära mycket behöver inte vara något dåligt. - Foto: Faksimil/ Giphy
2 av 2
- Foto: Giphy/ Montage

Svär du ofta? Det kan betyda att du är extra smart

Ny forskning har undersökt svordomar, och har sett att det har en stark koppling till intelligens.


Vad säger du när du slår tån i en bordskant? Om ditt svar är "Aj! Hoppsan!" har vi lite dåliga nyheter. Om du i stället börjar förbanna alla bords uppfinnare och önska sömnapné åt deras hundar så har du ingen anledning att oroa dig.

Ny forskning, som presenteras i Illustrerad Vetenskap, visar nämligen att ett rikt förråd av svordomar är ett tecken på högre intelligens.

Studien visar att människor högre frekvens och variation på svordomar har en större språkförståelse. De som briljerar i svordomar kan alltså briljera även när de talar om annat. Och just den förmågan, att använda språk varierat, är starkt sammankopplat med att vara smart.

De såg även att storsvärarna hade ett större ordförråd. Inte så förvånande kanske eftersom det krävs en del kreativitet för att kalla någon för exempelvis ett degenererat åsnemjäll.

Alla svordomar är dock inte skapade lika. Sexuellt nedsättande kommentarer, särskilt om kvinnor, är istället kopplade till lägre intelligens.

Det är kanske dags att sluta försöka slipa bort allt svärande ur språket och istället uppmuntra alla att svära så mycket de bara kan. För visst är det roliga att kalla regn på semestern för "kaosapokalyps med extra helvete" än "gråtrist"? Dessutom är det smartare.

Hur smart är du? Passa på att testa hur många svordomar du kan!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Svär du ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.