Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svär du ofta? Det kan betyda att du är extra smart

- 18/06/2016, 12:57 -
Att svära mycket behöver inte vara något dåligt.
1 av 3

Att svära mycket behöver inte vara något dåligt.

Faksimil/ Giphy

Att svära mycket kan tyda på att du är intelligent.
2 av 3

Att svära mycket kan tyda på att du är intelligent.

Faksimil

3 av 3

Giphy/ Montage

Ny forskning har undersökt svordomar, och har sett att det har en stark koppling till intelligens.

Vad säger du när du slår tån i en bordskant? Om ditt svar är "Aj! Hoppsan!" har vi lite dåliga nyheter. Om du i stället börjar förbanna alla bords uppfinnare och önska sömnapné åt deras hundar så har du ingen anledning att oroa dig.

Ny forskning, som presenteras i Illustrerad Vetenskap, visar nämligen att ett rikt förråd av svordomar är ett tecken på högre intelligens.

Studien visar att människor högre frekvens och variation på svordomar har en större språkförståelse. De som briljerar i svordomar kan alltså briljera även när de talar om annat. Och just den förmågan, att använda språk varierat, är starkt sammankopplat med att vara smart.

De såg även att storsvärarna hade ett större ordförråd. Inte så förvånande kanske eftersom det krävs en del kreativitet för att kalla någon för exempelvis ett degenererat åsnemjäll.

Alla svordomar är dock inte skapade lika. Sexuellt nedsättande kommentarer, särskilt om kvinnor, är istället kopplade till lägre intelligens.

Det är kanske dags att sluta försöka slipa bort allt svärande ur språket och istället uppmuntra alla att svära så mycket de bara kan. För visst är det roliga att kalla regn på semestern för "kaosapokalyps med extra helvete" än "gråtrist"? Dessutom är det smartare.

Hur smart är du? Passa på att testa hur många svordomar du kan!