Jorden träffas av meteoriter varje dag, men vi hotas även av riktigt stora asteroider
1 av 2
Jorden träffas av meteoriter varje dag, men vi hotas även av riktigt stora asteroider - Foto: Pixabay/ Faksimil
Nästa riktigt stora kommer redan 2029!
2 av 2
Nästa riktigt stora kommer redan 2029! - Foto: Pixabay

Forskare: Då kommer jorden kanske träffas av en enorm asteroid

Rymden vimlar av stora stenblock och det är en fråga om när, inte om, en kommer träffa oss


Glad Asteroid-dag! Idag, den sista juni, är det nämligen den andra årliga asteroid-dagen som ska sprida kunskap om det hot som asteroider innebär.

Så hur farligt är det då? Om en asteroid med ungefär hundra meters diameter slår ner är den energi som frigörs lika mycket som vid en tsunami. Alltså potentiellt riktigt illa.

En riktig jätte, med diameter över 300 meter, passerar jorden en gång på 70 000 år, så det verkar ju lugnt. Tills man inser att nästa gång det händer är 2029!

Den asteroiden, som döpts till Apophis, kommer antagligen att missa jorden. Men om något oförutsett händer, så har forskarna flera idéer på hur vi kan räddas.

Först så är det sättet som alla som sett filmen Armageddon känner igen – man tänker helt enkelt atombomba sönder asteroiden. Andra sätt är mer uppfinningsrika, exempelvis att använda stora speglar för att koncentrera solenergi mot asteroiden eller att helt enkelt skicka upp ett rymdskepp som kan bogsera bort den.

Men fortsatt forskning verkar det alltså som att vi kan möta de flesta stenar som rymden slänger mot oss, men vi ska ändå inte glömma att det var en asteroid som dömde dinosaurierna till döden. Fast det visade ju sig vara ganska bra för oss.

Gillar du rymden? Testa hur mycket du kan om ämnet här! Och läs på om utdöda meteoriter, så kommer du veta mer än nästan alla andra.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!