Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2857
reaktioner idag

FN varnar: Att dricka varmt kaffe kan ge dig cancer

Det är världshälsoorganisationen som sett att varma drycker kan vara riktigt skadligt.

Världshälsoorganisationen säger nu att varma drycker antagligen kan vara cancerframkallande.

Kaffe i sig har dock fått en lägre klassificering, och anses inte orsaka cancer alls.

Världshälsoorganisationen, WHO, har i ett pressmeddelande släppt bombnedslaget att kaffe och andra varma drycker antagligen kan orsaka cancer. Men det är inte kaffet i sig som är cancerframkallande utan den höga temperaturen.

Den cancerform som FN-organet kopplat till dryckerna är strupcancer, som är en av världens vanligaste cancerformer. I rika länder beror det ofta på rökning och alkohol. Det är dock en vanligare cancerform i fattigare delar av världen och där är orsaken antagligen att drycker traditionellt dricks mycket varma.

Men du behöver kanske inte helt gripas av panik om du brukar dricka varma drycker. WHO säger att det antagligen kan leda till cancer, men de verkar inte vara helt säkra.

Cancervarningen för kaffe, som förut klassades som kanske cancerframkallande, har dessutom sänkts. Det är alltså temperaturen i sig som eventuellt kan leda till cancer, och inte kaffet. Iskaffe är alltså helt lugnt.

Andra saker som inte är så farliga är att dricka energidrycker och titta på porr.

Ska du dricka iskaffe nu?

Mer:

Professorn: Bättre att vara tjock än att städa mycket