Forskare har lyckats odla bland annat tomater och ärtor i samma jord som på Mars.
1 av 4
Forskare har lyckats odla bland annat tomater och ärtor i samma jord som på Mars. - Foto: Faksimil/ Montage
Om man bara äter dessa grödor så kommer man få en massa brister.
2 av 4
Om man bara äter dessa grödor så kommer man få en massa brister. - Foto: Privat/TT
Joakim Lund är legitimerad dietist
3 av 4
Joakim Lund är legitimerad dietist - Foto: Privat
Att kunna bo på Mars är dock inte så avlägset som man kanske tror.
4 av 4
Att kunna bo på Mars är dock inte så avlägset som man kanske tror. - Foto: AP

Nu kan vi odla grönsaker på Mars – baksidan är att du dör

Att bo på den röda planeten är inte så avlägset, men än så länge har vi ett par viktiga problem som måste lösas. Det första: det är livsfarligt.


Det var ju något år sedan Matt Damon käkade rymdpotatis i filmen The Martian, men nu verkar det som att vi snart kan göra det på riktigt. Forskare har nämligen lyckats att odla grönsaker i samma slags jord som den som finns på planeten Mars.

The Guardian har talat med de holländska forskarna bakom studien. De har lyckats få upp tio olika grödor, men de som de nu vet är säkra för människor att äta är rädisor, ärtor, råg och tomater.

Så nu kan vi leva på Mars? Inte än, svarar den legitimerade dietisten Joakim Lund som Nyheter24 har pratat med.

– Det är mycket svårt att säga om man kan leva på det som odlas med tanke på att näringsämnena i jorden på Mars troligtvis inte stämmer överens med de som finns på jorden, säger Joakim Lund. Det innebär att livsmedlen innehåller, om än inte andra ämnen, så andra halter av olika vitaminer och mineraler.

Om man levde på bara ärtor, rädisor, råg och tomater skulle man få i sig alldeles för lite fett och dessutom få brist på bland annat vitamin B12, kalcium, natrium, selen och jod. Dessa brister skulle, enligt Lund, vara livshotande.

– Hur lång tid det tar beror på vilket skick man är i när man börjar, men till slut går det inte att leva på endast de grödorna.

Det verkar alltså som att det kommer ta ett tag innan vår första marskoloni kommer i gång. Eller så får vi ha med matsäck.

Trots alla praktiska svårigheter så verkar det ändå vara enklare att åka till Mars än att åka tillbaks i tiden. Och visste du att meteoriterna kan vara utdöda?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du bo på Mars?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bank nekade gravid provanställning

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.