Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Solen har blivit helt blank – kan leda till ny istid

- 28/06/2016, 13:57 -
Vi går nu mot ett solminimum
1 av 2

Vi går nu mot ett solminimum

Pixabay/ Montage

Och när solen nu blir kallare kan det leda till en mini-istid
2 av 2

Och när solen nu blir kallare kan det leda till en mini-istid

Pixabay

Solen har inte haft så här lite aktivitet på mer än hundra år

Det är lugnt på solen just nu. Misstänkt lugnt. Lugnare än vad det varit på riktigt länge.

Det är i brittiska Metro som forskaren Paul Dorian avslöjar fynden, och lägger dessutom till att det är andra gången den här månaden som solen blivit helt blank.

Att solen är blank beror på att det inte finns några solfläckar alls just nu. Det betyder att det är mindre solaktivitet och mindre energi strålar alltså från solen. Mindre solfläckar betyder alltså mindre värme.

Det här är ett tecken på att vi rör oss mot ett så kallat solminimum, där solens aktivitet är låg under flera månader i sträck. Nästa minimum borde komma runt år 2019 och vissa experter tror att det kan trigga en mini-istid.

Det låter kanske mer apokalyptiskt än vad det är, och vi har haft flera mini-istider tidigare. Och alla effekter behöver inte vara dåliga. Det var exempelvis en mini-istid som gjorde att Karl X Gustav kunde tåga över Bält 1658.

Temperaturerna sjunker alltså rejält under en mini-istid, och det ser ut som att det är det vi har att se fram emot. Men de verkliga förändringarna kan ligga decennier fram i tiden, så det är ingen idé att ställa in alla semesterplaner.

Vet du vad som händer när du kommer tillbaks från en rymdfärd? Och har du hört att jorden typ fått en ny måne?