Nya behandlingen kan kanske bota MS – men den är superäcklig

- 05/07/2016, 10:09
Parasitmaskar är inte så trevliga, men de kanske kan ha stora fördelar
1 av 2

Parasitmaskar är inte så trevliga, men de kanske kan ha stora fördelar

Wikimedia Commons/ Montage

Australienska forskare tror nämligen att de kan hjälpa till att bota autoimmuna sjukdomar
2 av 2

Australienska forskare tror nämligen att de kan hjälpa till att bota autoimmuna sjukdomar

Wikimedia Commons

Att få fullt med parasiter i kroppen låter inte trevligt, men kanske är det precis vad miljontals människor behöver

Multipel skleros, MS, är en sjukdom som bland annat gör att du förlorar rörlighet. Antagligen beror det på att kroppen angriper sitt eget myelin, vilket är ett skyddande lager av fett som finns runt våra nerver. Anledningen till att kroppen gör så här vet man inte, och det är samma sak med andra autoimmuna sjukdomar som exempelvis glutenintolerans, diabetes typ 1 eller allergier. Men nu finns det kanske ett bot.

Det är australienska forskare som precis ska dra igång en större studie på ämnet. Studien beskrivs närmare i Newsroom, och kort sagt ska man se om parasitmaskar kanske kan hindra MS.

Det kanske låter hur skumt som helst, men man har faktiskt länge sett att i länder där människor har fler parasiter så finns det färre autoimmuna sjukdomar. Man tror att det beror på att parasiter helt enkelt är grymt bra på att överleva.

Att vara utsatt för ett parasitangrepp är jobbigt av flera orsaker, men framför allt är det jobbigt för din kropp. När det kommer in något främmande vill ju kroppen ha bort det, så en bra parasit utsöndrar ämnen som lugnar ner immunförsvaret hos sin värd. Den här lugnande effekten, som alltså gör att kroppen låter parasitmaskar vara, kanske även skulle få kroppen att sluta attackera sig själv. På det sättet kan parasiter kanske dämpa autoimmuna sjukdomar.

Det här kan vara helt revolutionerande, eftersom autoimmuna sjukdomar är obotliga. Och lugn, antagligen kommer inte patienter tvingas gå runt med maskar i kroppen. Forskarna hoppas kunna få fram det aktiva ämnet, så man kan ta det som medicin istället.

Parasitmaskar är inte så trevliga, men vad sägs om en helt blind fisk som är forskarnas nya favorit? Eller bara läs det här, om världens sötaste djur.

Skulle du pröva det här?