Att dubbeldippa sprider massor med bakterier, särskilt om du dippar i något ganska tunt och lättrinnande.
1 av 2
Att dubbeldippa sprider massor med bakterier, särskilt om du dippar i något ganska tunt och lättrinnande. - Foto: Pixabay
Salsa innehålller exempelvis fler bakterier är guacamole efter en dubbeldipp.
2 av 2
Salsa innehålller exempelvis fler bakterier är guacamole efter en dubbeldipp. - Foto: Pixabay

Vetenskapligt bevisat: Det är äckligt att dubbeldippa

Få saker kan förstöra en filmkväll som att något monster dunkar sitt halvätna chips i dippen. Nu verkar det som att det dessutom är farligt


Att dubbeldippa, alltså att äta från exempelvis ett chips och sedan stoppa ner den i dippen igen, är dåligt beteende och ganska äckligt. Enligt Science Alert verkar det dessutom vara potentiellt farligt.

När forskare mätte hur mycket bakterier som hamnade i dippen så hittade de 1 000 fler bakterier per milliliter vätska när någon dubbeldippat. Det är alltså bevisat att det sprider bakterier.

Det verkar som vilken sorts dip du gillar har betydelse för exakt hur äckligt det är med dubbeldippande. Ju tunnare dippen är, desto fler bakterier ramlar av från chipset och ner i skålen. Ur ett bakterieperspektiv är det alltså säkrare med guacamole eller tzatziki än med salsa.

Men hur farligt är det då? Ja, på att sätt handlar det om hur mycket du litar på personen som dubbeldippar. Det är ju munbakterier som kommer ner i dippen, och det finns en mängd sjukdomar som sprids via munnen. Om dubbeldipparen går och dras med en förkylning eller, ännu värre, vinterkräksjuka så är det ganska stor risk att du smittas. Men om personen är någon du rör vid, umgås mycket med eller till och med pussar så har du nog ända redan blivit smittad.

Det är alltså inte mer smittsamt via dipp än vid annan interaktion, men det känns kanske äckligare att äta någon annans bakterier. Men om du äter salsa, som alltså innehöll mest bakterier, så försvinner bakterierna efter ett par timmar på grund av salsans höga syra. Det är ändå något att vara glad för.

Nästa gång du får spel på den där som förpestar hela dippen har du alltså vetenskapen i ryggen. Visst är det skönt när man får rätt?

Fast det kanske inte är SÅ farligt med bakterier ändå. De verkar ju trots allt finnas överallt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Helt ärligt: Dubbeldippar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.