Forskare har lyckats göra blinda möss lite mindre blinda
1 av 2
Forskare har lyckats göra blinda möss lite mindre blinda - Foto: Pixabay/ Montage
Den här upptäckten kan bland annat hjälpa till i kampen mot sjukdomar som Alzheimers
2 av 2
Den här upptäckten kan bland annat hjälpa till i kampen mot sjukdomar som Alzheimers - Foto: Pixabay

Nu går det att bota blindhet – så funkar det

Den fantastiska upptäckten kan dessutom gå att använda för att bota andra ögonsjukdomar och Alzheimers


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är Science Alert som skriver om att forskare vid Stanford har lyckats få blinda möss att bli lite mindre blinda.

I vanliga fall slutar cellerna i däggdjurs nervsystem att växa när de är mogna, och de kan aldrig börja växa igen. För att laga trasiga synceller så lyckades forskarna slå på tillväxten, och det är på det sättet som mössens ögon började fungera igen.

Andelen celler som slogs på igen var bara ungefär fem procent. Det verkar kanske inte som så mycket, men det visar att det är möjligt att få celler att fortsätta växa. De celler som växte gjorde det dessutom rejält. Cellerna växte 500 gånger längre och mer än vad de brukar göra, och det visar att det finns mycket potential för metoden.

Det var genom att plantera in ett virus som stimulerar celltillväxt som forskarna lyckades ge mössen lite av sin syn tillbaks. I framtiden hoppas man däremot att det ska kunna gå att göra med ett piller. Det räckte dessutom inte med att bara cellerna växte tillbaks, utan mössen var tvungna att träna upp sin syn igen genom att forskarna lät dem titta på snabbrörliga bilder.

Människor är mer komplexa än möss, men man hoppas att det ska fungera på ungefär samma sätt hos oss. Den viktigaste upptäckten är att det går att slå på celler igen, och det skulle bland annat kunna hjälpa till att bota hemska sjukdomar som exempelvis Alzheimer men även vid exempelvis ryggmärgsskador.

Vet du att man kan använda en algoritm för att se om någon ljuger? Dessutom verkar det som att växter kan ha ett medvetande.

Syn
/
/
/
/
stats