Ny mjölk skulle kunna utrota svält – kommer från kackerlacka

- 27/07/2016, 07:51
Den mjölkliknande substansen från kackerlackan är värsta supermaten.
1 av 2

Den mjölkliknande substansen från kackerlackan är värsta supermaten.

TT/ Montage

Forskarna hoppas att snart kunna framställa den syntetiskt. Mer praktiskt än att mjölka kackerlackor!
2 av 2

Forskarna hoppas att snart kunna framställa den syntetiskt. Mer praktiskt än att mjölka kackerlackor!

TT

Det låter kanske inte så aptitligt, men mjölk från en kackerlackssort skulle kunna vara nästa riktiga superfood

Kackerlacksmjölk låter kanske inte som en drömmåltid, men enligt IFLScience är det mycket bättre än du kanske tror. Kanske kan det lilla krypet till och med lösa världens alla hungerproblem.

Det handlar om arten Diploptera punctata, som är en av få insekter som föder levande ungar, och det mjölkämne man funnit i dess mage. Ämnet är känt sedan tidigare, men nu har man kommit på ett sätt att massproducera det. Varför vill man då massproducera? För att det är awesome!

Den här "mjölken" verkar faktiskt vara ett helt perfekt livsmedel. Det innehåller alla makronutrienter, alltså protein, kolhydrater och fett. Dessutom är proteinet fullvärdigt och innehåller alltså alla essentiella aminosyror.

Eftersom mjölken nu snart ska kunna gå att massproducera kan det bli en jätteviktig del i att utrota hunger i världen. Kackerlacksmjölken innehåller nämligen, gram för gram, mer än tre gånger så mycket näring som komjölk.

Om mjölken produceras i provrör så kommer den ju dessutom aldrig varit i närheten av en faktisk kackerlacka, vilket kanske får den att slinka ner lite lättare. Men det kan nog ändå bli lite svårt att övertyga folk att det här är den nya supermaten.

Andra saker som låter äckliga men som är jättebra är att använda parasiter för att bota MS och att bita på naglarna.

Skulle du dricka kackerlacksmjölk?