Torsdag 17 Jun
Stockholm

Därför hatar du ljudet av din egen röst

Att din röst låter konstig på inspelningar beror på tre små ben i ditt öra
1 av 2
Att din röst låter konstig på inspelningar beror på tre små ben i ditt öra. Foto: Faksimil
Tyvärr är det inspelningen som har rätt om hur din röst låter.
2 av 2
Tyvärr är det inspelningen som har rätt om hur din röst låter. Foto: Faksimil

Ryser du lite när du hör dig själv på en inspelning? Det finns faktiskt en vetenskapligt förklaring på varför

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tycker du att din röst låter hemsk när du hör en inspelning? Det är väldigt vanligt och det finns en vetenskaplig förklaring. Live Science reder ut hur det egentligen ligger till.

Det handlar om att du faktiskt hör på två olika sätt, dels via trumhinnan och dels via tre små ben i mellanörat. De största bovarna är benen som gör att din röst blir förvrängd för dig.

I vanliga fall, när ljud kommer utifrån, så dränks benens vibrerande av trumhinnans vibrationer. Men eftersom din mun sitter så nära din öron så blir din röst förvrängd för dig. I ditt huvud så blir din röst lägre, vilket gör att en inspelning låter pipig och konstig för dig.

Varför tycker vi då så illa om att vår röst låter pipigare? Antagligen för att vi helt enkelt inte är vana vid det. Viktigt att komma ihåg är dock att det är inspelningen som faktiskt har rätt om hur du låter. Den återspeglar åtminstone hur alla andra hör din röst.

Men alla tycker inte att deras röst låter konstig. Människor som ofta hör sin egen röst, exempelvis radiopratare, musiker eller randos som alltid sänder live på Facebook, vänjer sig vid diskrepansen och börjar gilla sin röst mer. Att träna på att höra sin inspelade röst gör alltså att man får ett bättre förhållande till sin egen röst. Kanske värt att starta den där podden ändå?

Hörseln är ett riktigt supersinne, och faktiskt så vi är alla ganska lika DareDevil. Vet du förresten att de här fem sakerna gör dig fulare, enligt vetenskapen?

Gillar du ljudet av din röst?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela