Den urgamla cancers är nästan två miljoner år gammal.
1 av 2
Den urgamla cancers är nästan två miljoner år gammal. - Foto: Patrick Randolph-Quinney (UCLan)/ Montage
Fyndet kan lära oss mycket om cancer i dag.
2 av 2
Fyndet kan lära oss mycket om cancer i dag. - Foto: Patrick Randolph-Quinney (UCLan)

Forskare har hittat världens äldsta cancer – därför borde du bry dig

Man vet ännu inte om cancern var dödlig, men den kan betyda jättemycket för hur vi ser på cancer i dag.


Paleontologer i Sydafrika har just gjort ett väldigt stort fynd: Världens hittills äldsta cancer. Det är Science Alert som skriver om fyndet, som kan påverka hur vi ser på cancer i dag.

Rent faktiskt är det två cancrar som hittats. En är en godartad ryggtumör som är nästan två miljoner år gammal, och en är en elakartad fottumör som har 1.7 miljoner år på nacken. Det är framförallt den sistnämnda som är riktigt intressant.

Forskarna vet inte om den stora tumören på den uråldriga foten var vad som dödade personen, men antagligen var det både smärtsamt och hindrande. Men förhoppningsvis kommer det något gott ur detta hemska ändå.

Vi tänker oss nämligen ofta att cancer mest är ett modernt problem, och att cancer mest beror på sättet vi lever våra liv i dag. Många cancertyper ökar på grund av livstilsfaktorer som exempelvis rökning och dåliga matvanor, men de här fynden ger en delvis ny bild.

Det verkar som att cancer till viss del finns begravt djupt i vår evolutionära historia, och att vi helt enkelt kan ha oturen att få det oavsett hur väl vi undviker alla moderna hälsofaror. Men, och det här är ett stort men, om vi förstår hur de här sjukdomarna började i människor kanske vi kan komma på hur vi ska stoppa dem.

Vetenskapen vet varför du ogillar ljudet av din egen röst. Och har du koll på den här enkla grejen, som skulle kunna förändra livet för många bipolära?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.