Onsdag 14 Apr
Stockholm

Majoriteten av våra stora däggdjur hotade – kan vara borta om 100 år

Det är stor risk att massor av våra allra häftigaste djur helt kommer försvinna inom hundra år.
1 av 5
Det är stor risk att massor av våra allra häftigaste djur helt kommer försvinna inom hundra år. Foto: Pixabay/ Montage
60 procent av alla stora växtätare, däribland gorillan, kan vara borta innan år 2100.
2 av 5
60 procent av alla stora växtätare, däribland gorillan, kan vara borta innan år 2100. Foto: Pixabay
Det beror dels på att djurens naturliga habitat försvinner.
3 av 5
Det beror dels på att djurens naturliga habitat försvinner. Foto: Pixabay
En annan anledning är tjuvskytte och miljöförstöring.
4 av 5
En annan anledning är tjuvskytte och miljöförstöring. Foto: Pixabay
Förutom att det är trist att coola djur försvinner kan det här få stora konsekvenser för miljön i stort.
5 av 5
Förutom att det är trist att coola djur försvinner kan det här få stora konsekvenser för miljön i stort. Foto: Pixabay

Det finns stor risk att massor av coola djur kommer vara helt utrotade innan år 2100. Men det kan finnas sätt att rädda dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare går nu ut och varnar för att om inget ändras snart kan en majoritet av alla stora däggdjur vara helt försvunna innan år 2100. Det här dystra framtidsscenariot målar Live Science upp, och det verkar som att de har god grund för sin negativitet.

Man har nämligen gått igenom alla större däggdjur som är hotade på alla kontinenter. Det är väldigt många arter som ligger riktigt risigt till och flera av dem är de allra mest ikoniska av våra djur. 59 procent av alla stora rovdjur, exempelvis bengalisk tiger, riskerar att vara borta innan nästa sekelskifte. Ännu värre är det för stora växtätare, där hela 60 procent är hotade. I den gruppen finns bland annat gorillor och noshörningar.

Förutom att det är trist att häftiga djur, som exempelvis gorillor och den afrikanska åsnan, försvinner kan deras försvinnande få stora konsekvenser för miljön. Vi börjar först nu förstå hur komplexa de ekologiska systemen verkligen är och att stora djur försvinner kan få förödande effekter.

Allt är dock inte nattsvart. Med riktade insatser och en hel del pengar så går det enligt forskarna att sakta ner utvecklingen eller till och med vända den helt. Men det kräver att vi tar till oss problemets stora allvar och verkligen börjar arbeta aktivt med att bevara arterna. Strategier som föreslås är att stoppa att djurens naturliga miljöer krymper och helt försvinner för att människor vill ha dem, samt att återinföra djur på platser där de redan försvunnit.

Så om vi vill att nästkommande generationer ska ha en relation till elefanter som skiljer sig från den vi har med mammutar, är det helt enkelt dags att agera. Inget att vänta på, eller?

Det är roligt med djur! Visste du att bin har ett supersmart knep för att inte bli överhettade? Dessutom: Vet du vem som är havets hjälte?

Tror du vi kan rädda djuren?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela