- Foto: TT Nyhetsbyrån / Erik Nylander/TT

Svårt att sova? – 5 vetenskapliga tips som verkligen hjälper

Om att räkna får inte hjälper, använd våra vetenskapliga tips för att få dina zzz...


Att ligga sömnlös kan vara bland det värsta som finns. Men vad är egentligen de bästa tipsen för att få en riktigt god natts sömn? Tech Insider har kollat in forskningen och hittat de bästa vetenskapliga strategierna för fem av de vanligaste sömnproblemen.

1. Du vaknar ofta

Om du har svårt att få långa sömnperioder finns det skäl att undvika alkohol. Alkohol påverkar nämligen din sömn genom att förkorta din REM-sömn. Ett annat tips som vetenskapen ger är att hålla temperaturen i ditt sovrum runt 21 grader.

2. Du snarkar

Enligt forskning från Harvard är den bästa strategin att sova på sidan och att se till att ha en riktigt rejält hög kudde. Om snarkningarna beror på täppt näsa så kan det även var effektivt att skölja ur näsa med saltlösning innan du går och lägger dig.

Ett sista tips är att även här undvika alkohol, vilket kan förvärra snarkningar.

3. Du kan inte somna

via GIPHY

Om du har svårt att somna är det viktigt att du inte dricker kaffe på flera timmar innan du går till sängs. Du bör även lägga din träning på morgonen eller på eftermiddagen, eftersom fysisk ansträngning gör dig piggare.

Dessutom, och vi vet att det här är svårt, bör du lägga undan din mobil senast en timme innan läggdags. Det beror på att det blå ljuset från skärmen lurar din hjärna att det är dag och gör det därför svårare att sova.

4. Du har ont i kroppen

Om du sover dåligt på grund av ryggvärk ska du lägga en kudde under benen om du sover på rygg och under låren om du sover på magen. Om värken däremot sitter i axeln bör du, enligt Mayo-kliniken, undvika att sova på sidan. Nackvärk tyder dock på att du helt enkelt behöver nya kuddar.

5. Du vaknar och är svintrött

Det finns tyvärr ingen vetenskaplig magi som kan få dig att bli en morgonmänniska. Forskarna kallar ett ojämnt sömnmönster, där du ofta vaknar vid olika tider, för social jetlag. För att få bättre mornar finns det tyvärr inga genvägar: du bör gå upp ungefär samtidigt jämnt. Även på helgerna.

Det finns en vetenskaplig förklaring på varför du ogillar ljudet av din egen röst. Dessutom finns det en fördel med att suga på tummen som barn.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du svårt att sova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.