Lördag 27 Nov
Stockholm

Är det här världens coolaste fågel? Sover i luften

Fregattfågeln är riktigt tuff och kan hålla sig i luften i månader i sträck.
1 av 2
Fregattfågeln är riktigt tuff och kan hålla sig i luften i månader i sträck. Foto: Wikimedia Commons/ Montage
Nu har forskare kommit på hur de gör för att lyckas sova, trots att de aldrig landar.
2 av 2
Nu har forskare kommit på hur de gör för att lyckas sova, trots att de aldrig landar. Foto: Wikimedia commons

Den stentuffa fregattfågeln kan vara i luften i månader i sträck och kan flyga sex mil utan att flaxa med vingarna. Men när sover de?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fregattfåglar är kanske världens tuffaste fågel. Inte nog med att den kan flyga i månader i sträck, de lyckas dessutom sova utan att trilla ner. IFLScience skriver om fågeln.

Man kan ju tänka sig att det är lite knivigt att kolla upp hur mycket fåglar sover, särskilt när de flyger omkring. Det löste forskarna genom att fästa små maskiner på fåglarnas huvud, som mätte fåglarnas hjärnaktivitet. De kunde se vakenhet, djupsömn och drömsömn, så det gav en heltäckande bild av hur fåglarna faktiskt sov.

Tidigare har man trott att fåglar kanske sover med en hjärnhalva i taget, och alltså halvsover lite då och då. Det såg man att fregattfåglarna gjorde. Det smarta med det är att de då kan hålla ett öga öppet och därför undvika att krascha in i en annan fågel.

Det man även såg var att fregattfåglarna totalsov, med båda hjärnhalvorna på samma gång. De lyckas alltså sova och ändå hänga kvar i luften, vilket är galet imponerande. Ännu mer förvånande är kanske ändå att de bara sov 42 minuter per dygn.

Ett sånt här sömnmönster skulle vara livsfarligt för de flesta däggdjur, inklusive människor. Om man dessutom räknar in att de flesta av fåglarnas små tupplurar inte var längre än tolv sekunder, så är det en rätt tuff fågel som framträder.

Men nog vore det rätt nice att kunna sova så lite? Tänk vad produktiv du skulle kunna bli...

Fregattfåglar är ju bra, men det allra bästa djuret är kanske ändå knölvalen. Men tyvärr så är många stora däggdjur hotade, och de flesta kan vara borta om bara hundra år.

Skulle du vilja kunna sova så här?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela