Japanska termiter skapar ofta kolonier av bara hanar.
1 av 2
Japanska termiter skapar ofta kolonier av bara hanar. - Foto: Pixabay/ Montage
Det funkar jättebra, tills honor kommer och stör. Då slutar det med mord.
2 av 2
Det funkar jättebra, tills honor kommer och stör. Då slutar det med mord. - Foto: Pixabay

Gaytermiter dödar andra hanar – snor deras tjejer

Allt är bara fint, åtminstone innan honorna kommer och stör.


Det är hårt att vara singel, åtminstone om du är en japansk termit. Men om termiten är en glad singelkille och det saknas honor, så har de inga problem att finna tröst i annan hanes famn. Men man kan tydligen inte lita på någon, enligt IFLScience, som skriver om fenomenet.

Om det saknas honor så kommer hanarna starta en egen koloni. Det är nämligen helt omöjligt för japanska termiter att klara sig ensamma. Tydligen behöver de små krypen bli putsade av andra, eftersom de annars kan bli täckta av ruttnande trä. Man förstår ju lite varför en sån termit är singel...

Det är inte alls ovanligt med homosexuella relationer bland djur och ofta kan det, som i det här fallet, ge en klar evolutionär fördel. Det är farligt för hanen att leta efter honor och hans överlevnadschanser som singel är alltså väldigt små, så det är en rätt sweet deal att leva med en annan hane.

Allt är dock inte frid och fröjd. Om en hona dyker upp så blir hon en riktig Yoko och bryter upp den lilla kolonin. Om det råkar vara så att hon redan har en pojkvän så kan gaytermiterna till och med döda honom, för att sno tjejen. Det här kan hända när killkolonins tunnlar sammanstrålar med en koloni som innehåller honor.

Om det inte kommer några honor och stör så lever termiterna glatt kvar i sina homosexuella förhållanden, och slipper begå mord för att föra sina gener vidare. Låter ju rätt trevligt.

Vet du vad som händer i din hjärna om du sover? Hint: Det är inget bra. Dessutom är tv inte särskilt bra för hälsan, men det finns saker du kan göra för att inte skadas lika mycket.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du det här?
Tack för din röst!