Torsdag 21 Okt
Stockholm

Hatar du morgnar? Forskning säger att de dessutom gör dig sjuk

Om du blir utsatt för virus på morgonen, är det troligare att du blir sjuk.
1 av 2
Om du blir utsatt för virus på morgonen, är det troligare att du blir sjuk. Foto: TT/ Montage
Ytterligare en orsak att ogilla morgnar?
2 av 2
Ytterligare en orsak att ogilla morgnar?. Foto: JANERIK HENRIKSSON

Forskare ger dig nu ytterligare ett, riktigt bra, argument för sovmorgon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hostade någon på dig i morse på bussen? Det kan vara riktigt dåliga nyheter, eftersom du är som allra mest känslig då. Det säger ny forskning, som presenteras i The Conversation.

Man har sett att människan är som allra mest känslig för virusinfektioner på morgnarna, alltså att du har som störst risk att bli sjuk om du är lite nyvaken. Det här beror på hur virus fungerar och din biologiska klocka.

Din biologiska klocka är ett otroligt komplext system som låter din kropp hålla koll på dygnet. Under olika tider på dygnet så slås olika gener på. Faktum är att så mycket som 15 procent av dina gener slås på och av under dygnet av det här systemet. På morgonen är din kropp extra aktiv och dina celler är i högproduktivt läge. Din kropp rivstartar alltså, även om du känner dig lite trött.

Så vad har det här att göra med virus? Jo, virus använder dina celler för att sprida sig. De kapar en cell och använder den för att reproducera sig och det är såklart enklast när cellerna redan är aktiva. På eftermiddagen, när dina celler lugnat ner sig, är det inte alls lika troligt att ett virus får fäste som under de hektiska morgontimmarna.

Man har även sett att en ojämn biologisk klocka, som du får om du skiftarbetar, ofta jobbar natt eller helt enkelt har svårt att gå och lägga dig i tid, även det gör dig mer känslig för virus.

Det är dock tydligt att morgonen är ett tydligt hot mot din hälsa, så kanske kan du ta upp att du kan "jobba hemma" under förmiddagarna? Din chef uppskattar säkert att du är så mån om din hälsa...

Brukar du ta en smoothie till frukost? Nu kan den förändras för alltid, eftersom bananen kan försvinna om bara några år. Något som inte försvunnit är världens äldsta haj, som kan ha varit polare med Gustav II Adolf.

Är du morgontrött?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela