Måndag 25 Okt
Stockholm

Blir du åksjuk? Då tror din hjärna att du blivit förgiftad

Blir du åksjuk? Då tror din hjärna att du blivit förgiftad
1 av 2
Blir du åksjuk? Då tror din hjärna att du blivit förgiftad. Foto: TT/Montage
Det är därför du blir illamående och kräks.
2 av 2
Det är därför du blir illamående och kräks. Foto: TT

Tack hjärnan, för att du försöker hjälpa till! Men du kan sluta nu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att bli åksjuk är kanske det värsta som finns. Men om du blir lätt grön i ansiktet varje gång du sätter dig i en bil så betyder det faktiskt att din hjärna fungerar som den ska. Det skriver Science Alert, som presenterar en ny studie.

Faktum är att din hjärna tror att den blivit förgiftad. Det beror på att hjärnan får en väldigt massa mixade signaler när du sitter i en bil. Du sitter ju faktiskt still, och det vet kroppen, men receptorer i ditt inneröra vet samtidigt att du rör dig snabbt framåt. De här motsägelserna gör att kroppen tror att något är riktigt fel, precis som när du fått i dig ett giftigt ämne.

Och hur löser kroppen att den blivit förgiftad? Jo, den ser till att göra sig av med giftet så snabbt som möjligt. Kort sagt: Du kräks.

Men du är ju inte förgiftad egentligen, så hur hindrar du din kropp från alla missriktade räddningsförsök? Ett bra sätt är att titta ut genom fönstret, eftersom du då ger hjärnan fler referenspunkter om att du faktiskt rör dig. Genom att hjälpa hjärnan att förstå vad som faktiskt händer, så undviker du kanske de mest våldsamma reaktionerna. Andra knep är att äta en lättare måltid innan och att undvika att titta ner i en bok eller telefon.

Man vet faktiskt inte varför vissa blir åksjuka och andra inte, och varför väldigt många växer i från det. Det kan vara så enkelt att det handlar om att ha tur i det evolutionära lotteriet. Ganska liten tröst för oss som är drabbade, men nu förstår vi åtminstone varför vi lider. Din hjärna försöker ju faktiskt bara hjälpa till. Tänk på det, nästa gång du vill spy i ett dike...

Feministerna har rätt: Kvinnor och mäns hjärnor skiljer sig inte från varandra. Och nu är det bevisat: Chemtrails är bara båg.

Blir du åksjuk?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela