Lördag 18 Sep
Stockholm

Kylans oväntade fördel – hjälper mot vanliga sjukdomen

Det kan låta sjukt, men det verkar som att kyla kan hjälpa mot diabetes.
1 av 2
Det kan låta sjukt, men det verkar som att kyla kan hjälpa mot diabetes. Foto: Pixabay/ Montage
Men innan du hoppar i en isvak bör du vara medveten om att det behövs en del mer forskning.
2 av 2
Men innan du hoppar i en isvak bör du vara medveten om att det behövs en del mer forskning. Foto: Pixabay

Om du är ledsen för att det börjar bli höst kanske det här kan trösta dig, eller de 415 miljoner människor som lider av sjukdomen, lite.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ibland kommer de bästa upptäckterna lite av misstag. Tänk bara när penicillinet upptäcktes för att en petriskål började mögla. Nu har det hänt igen. Forskarna letade efter en bantningskur, och hittade något som kan hjälpa hundratals miljoner som lider av diabetes typ två. I The Conversation beskrivs den revolutionerande studien.

För att förstå hur det här funkar måste man ha lite koll på fett. Vi har tre olika sorters fett i kroppen: Vitt, brunt och brite. Det vita fettet är det vi mest tänker på som fett. Det utgör mellan 20 till 25 procent av en frisk människas kropp och är det vi får för mycket av när vi blir överviktiga. Det är även det här fettet som har en stark koppling till diabetes typ 2, då nästan 90 procent av de som lider av sjukdomen är överviktiga.

Brunt fett anses, till skillnad från det vita, vara jättebra, och forskare försöker se hur man kan aktivera dessa celler mer. Brunt fett gör om energin till värme, så att den inte lagras. Det här fettet är vanligt hos spädbarn, men man trodde tidigare att vuxna saknade det helt.

Brite (namnet kommer från BRown whITE) är fett som kan fungera som både vitt och brunt, och det är precis det här fettet som kan vara intressant när det gäller diabetes. Brite verkar nämligen bli extra brunt när det blir kallt. När du fryser så får ditt brite mer och mer likheter med brunt fett.

Forskare trodde att kyla kunde hjälpa mot fetma, och att folk alltså skulle vara smalare i kallare klimat. När de kollade lite närmare såg det dock att det inte fanns något sådant samband, men de hittade istället att frekvensen av diabetes typ 2 gick ner i takt med temperaturen.

Det verkar alltså som att brunt fett har en stor betydelse för diabetes, och det här öppnar upp för att skapa helt nya typer av behandlingar.

Vet du att ett varmare hav gör att vi blir sjukare, och att bananen kan vara helt borta om bara några år? Vad är det som händer med världen?

Gillar du kyla?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela