Torsdag 13 Maj
Stockholm

Är du vegetarian som äter fisk? Då borde du kanske tänka om

Fiskar är både smartare och mer känslosamma än vad man tidigare trott.
Fiskar är både smartare och mer känslosamma än vad man tidigare trott. Foto: Pixabay

Fiskar är mer än de själlösa varelser eller enkla proteinkälla som vi tidigare trott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De flesta skulle tycka att det vore rejält obehagligt att sätta en krok i munnen på en hund eller en katt, men detta är ju precis vad som görs med fiskar, oftast helt utan samvetskval. I en ny bok, som legat på New York Times bästsäljarlista, skriver biologen Jonathan Balcombe om fiskars förvånansvärt spännande liv. Innehållet kan nog få en och annan nöjesfiskare att tänka om.

I Huffington Post berättar Balcombe om hur fiskar bland annat får sänkta stressnivåer av att bli klappade. Väldigt gulligt och ganska långt ifrån de slemmiga, kalla varelser de ofta ses som.

Man har även sett att havsabborrar samarbetar med muränor för att fånga bytesfisk som gömt sig långt inne i korallreven. De stora fiskarna signalerar muränorna med huvudrörelser, och de lyckas mycket bättre med jakten när de samarbetar.

Andra tecken på att fiskar både är sociala och söker närhet kommer från akvarieägare, som ofta utvecklat lekar och ritualer med sina simmande husdjur. Och i ett experiment så lärde sig en läppfisk att lösa ett problem fortare än schimpanser, orangutanger och en av forskarnas fyraåriga dotter.

Många av djuren vi använder som föda är ju minst lika smarta och kännande som fiskar, men det är fel att tänka sig att en fisk är något helt annorlunda än exempelvis en gris. Dessutom är deras naturliga habitat, de stora haven, livsnödvändiga för vår planets överlevnad. De flesta av oss behöver ju inte äta fisk för att leva bra liv, så kanske är det värt att tänka en extra sväng innan du "för djurens skull" väljer fisk över kött.

Två fiska som är väl värda att lägga lite extra energi på är hammarhajen, som simmar på roligaste sättet och håkärringen, som slår ett riktigt gammalt rekord.

Äter du fisk?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela