Måndag 25 Okt
Stockholm

Vetenskapen bakom lögnen – därför ljuger människor

Att ljuga är väldigt mänskligt, men det är inte kul när folk kommer på dig.
Att ljuga är väldigt mänskligt, men det är inte kul när folk kommer på dig. Foto: Montage

Det finns flera anledningar till att människor ljuger, men lögner behöver inte vara bara dåligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla har vi väl dragit någon liten nödlögn eller misstänkt att den vi pratar med kanske inte riktigt håller sig till sanningen. Lögner är både vanligt, och ofta ofarligt, men de kan ställa till det för oss. Men varför ljuger vi egentligen, enligt vetenskapen??

Enligt Live Science så handlar det väldigt ofta om att vi tycker att det är riktigt jobbigt när saker blir pinsamma. De allra flesta lögnerna är alltså för att hjälpa oss att hålla uppe fasaden. Det är dock inte alldeles effektivt eftersom att bli påkommen med lögner är bland det pinsammaste som finns. Det här beteendet är så djupt rotat i oss att de allra flesta, under rätt omständigheter, ljuger för att skydda sig själva.

Om du har barn så kommer din föräldrastil påverka hur mycket ditt barn ljuger. Enligt IFLScience är det främst mängden av regler som hör samman med mängden lögner.

Det verkar som att ju striktare uppfostran ett barn får, desto bättre är det på att ljuga. Man har sett att rädsla för bestraffningar när de gjort något fel gör att barn som hålls hårdare kommer att ljuga fortare och mer enkelt.

Men att ett barn ljuger behöver inte vara en dålig grej, utan kan faktiskt vara ett tecken på intelligens. Det är faktiskt ganska svårt att ljuga, eftersom barnet då behöver hålla flera saker i huvudet samtidigt. Att börja ljuga är faktiskt ett tecken på att hjärnan utvecklas som den ska, och ju tidigare förmågan dyker upp desto mer tidigt utvecklat är barnet.

Så om ditt barn, trots choklad runt hela munnen, inte har en aning om vem som provsmakat efterrätten så kan det tyda på att du har ett litet geni i familjen.

Ta hand om dig ordentligt, för fel tankar kan faktiskt göra dig sjuk. Apråpå tankar: Tänk om verkligheten bara är en simulering?

Är du en bra lögnare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela