Onsdag 14 Apr
Stockholm

Forskare: Du är mer lik din pappa än din mamma

Rent genetiskt är du, och alla andra däggdjur, antagligen mer lik din pappa än din mamma.
Rent genetiskt är du, och alla andra däggdjur, antagligen mer lik din pappa än din mamma. Foto: TT

Vi kanske ärver lika mycket från våra föräldrar, men det betyder inte att vi använder det på samma sätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De flesta har koll på hur det där med fortplantning och sånt funkar, och man har även koll på att vi ärver lika många gener från båda våra biologiska föräldrar. Men det verkar faktiskt som att det är lite mer komplicerat än så. Åtminstone enligt en ny studie, som presenteras i Science Daily.

Det verkar nämligen som att de gener vi ärver från pappsen slår igenom mer än de vi får från vår kära mor. Enligt en undersökning från University of North Carolina är ett vuxet däggdjur i högre grad likt sin fader. De har i och för sig bara kollat på möss, men mycket tyder på att det även gäller oss.

Vi har alltså lika många gener från båda våra föräldrar i vårt DNA, men pappa-generna tenderar att vara mer dominanta. Hur vi påverkas av en genetisk mutation beror alltså till viss del av vem vi ärvt den av. Det här sambandet är särskilt starkt när det gäller hur vi ärver genetiska sjukdomar.

Forskarna hoppas att den här nya kunskapen ska kunna hjälpa oss att behandla och förebygga ärftliga sjukdomar. Om gener påverkar oss olika efter vem vi ärvt dem av så kan vi skapa bättre behandlingar. Och kanske passa oss extra noga om våra pappor verkar ha lite skruttig hälsa.

Visste du att långa människor ser bättre i mörker? Och nu vet forskarna vad som egentligen händer när du blir åksjuk.
Vem är du mest lik?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela