Månen verkar vara orsaken till några av jordens absolut största katastrofer
1 av 2
Månen verkar vara orsaken till några av jordens absolut största katastrofer - Foto: Pixabay/Montage
Det verkar som att månens dragningskraft blir droppen som får jordskalvsbägaren att rinna över
2 av 2
Det verkar som att månens dragningskraft blir droppen som får jordskalvsbägaren att rinna över - Foto: Pixabay

Forskare: Månen orsakar jordbävningar

Månen verkar kanske vara en rätt fredlig himlakropp, men det verkar som att den ligger bakom några av våra värsta katastrofer.


Den så kallade "luna-effekten",att vi påverkas på massa sätt av månen, har inget vetenskapligt stöd. Fullmånen skapar inte mer våld, fler födslar eller mer galenskap. Däremot så är vår närmaste himlakropp inte så oskyldig som den verkar. Det verkar faktiskt som att den påverkat några av jordens allra värsta katastrofer.

Det är japanska forskare som nu hittat ett ännu starkare samband för något som man misstänkt länge, nämligen att månen påverkar hur starka jordbävningar blir. Det man har sett är att de allra starkaste skakningarna kommer när dragningen från månen är som starkast.

Vid fullmåne och nymåne är jorden, solen och månen i linje med varandra vilket leder till en större gravitationspåverkan och större tidvatten. Det är den här ytterligare påverkan som forskarna tror kan vara sista tungan på vågen, den lilla utlösande faktor som gör att ett jordskalv blir riktigt stort.

Man vet faktiskt inte riktigt varför jordbävningar uppkommer, men en teori är att det är en slags kedjereaktion. En liten spricka triggar större förflyttningar som i värsta fall leder till att de tektoniska plattorna fullständigt brakar samman.

När man studerat de senaste tjugo åren har man sett att de stora skalven ovanligt ofta skett vid just ny- och fullmåne, så det är inte otroligt att det har påverkan. I det stora hela är månens kraft pytteliten, och uppgår bara till någon procent av de krafter som redan finns i berggrunden. Men det kan vara så att det är just den lilla knuffen som gör en liten hanterbar skakning till ett riktigt monster.

Mer om månen kan du läsa på Science Alert.

En annan sak som inte mår bra av skalv är sovande vulkaner. Det struntar Kim Jong Un i... Och visste ni att vi har atombombat oss in i en ny geologisk tidsålder?

/
/
Är du besviken på månen nu?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kinnevik säljer Tele2 till utländska ägare

Fler dör med skulder hos Kronofogden

Antalet personer som dör skuldsatta har ökat under de senaste åren. De har ofta dragits med skulderna en stor del av sitt liv, enligt Kronofogden.

Polisen rapporterar om djur, Malmö

"Misstänkt förgöringsbrott i Almhög.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 26 februari

Här är morgonens nyheter i korthet.

Knivsta: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på länväg 273.", skriver polisen på sin hemsida.

Knivsta: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i tvåvåningsbyggnad.", skriver polisen på sin hemsida.