Vad är egentligen bästa att äta när du är sjuk? Ja, det beror på vilken slags sjukdom du har.
1 av 2
Vad är egentligen bästa att äta när du är sjuk? Ja, det beror på vilken slags sjukdom du har. - Foto: Pixabay/ Montage
Vid en vanlig förkylning är det bra att fylla på med socker, så te med honung eller en bit frukt är en bra idé.
2 av 2
Vid en vanlig förkylning är det bra att fylla på med socker, så te med honung eller en bit frukt är en bra idé. - Foto: Pixabay

Sjuk? Vad du äter kan avgöra om du kommer bli frisk

Bakterier eller virus? Ta reda på det och anpassa vad du äter. Det är för ditt eget bästa.


Sjuk som sjuk, kanske du tänker. Oavsett om dina lidanden härstammar från små virus eller läskiga små bakterier så mår du ju lika dåligt. Men det verkar som att det kan göra all skillnad i världen, när du ska välja vad du ska äta.

Det är forskare från Yale University som har testat hur olika typer av sjukdomar påverkar möss, och hur vad mössen åt påverkade dem. Lite oroande så insåg de att fel mat gjorde att mössen tvärdog.

Det mössen blev matade med var glukos, alltså socker. Det funkade alldeles utmärkt när mössen hade en virusinfektion, och mössen blev då bättre. Vid en bakteriell inflammation var sockret riktigt dåligt, eftersom det ledde till deras död.

Men vad beror det här på? Forskarna tror att det beror på att vår kropps försvarssystem egentligen är rätt dåligt konstruerat. När vi blir attackerade så svarar kroppen med inflammation för att bekämpa fienderna. Men alla som någonsin varit sjuka vet att inflammation är riktigt trist att ha. Vi blir alltså lika sjuka av det vår kropp gör för att rädda oss som från det egentliga hotet. Att överleva handlar alltså lika mycket om att klara inflammationen som att bli frisk från bakterier eller virus.

Att käka socker när du angrips av bakterier verkar alltså vara en riktigt dålig idé. Vid väldigt lågt kolhydratinnehåll så försätts din kropp i ketos, och det finns vissa som tror att detta tillstånd kan vara effektivt som behandling mot epilepsi och till och med hjärncancer.

På engelska finns uttrycket att man ska "feed the cold, starve the fever", alltså att du ska äta när du är förkyld men fasta vid feber, och det verkar som att det kanske kan ligga något i det. En förkylning är ju oftast en virusinfektion, medan feber ofta kan bero på bakterier.

Effekterna på människor är inte lika dramatiska som hos möss, men det kan ändå ha en stor betydelse. Vid en förkylning är glukosrik mat som frukt eller te med honung en bra ide, medan den bakteriesjuka kanske ska satsa på typ en buljongsoppa i stället. Dock så är det viktigt att inte försöka att försöka äta något, eftersom det viktigt att fylla på med näring.

Mer om studien hittar du på New Scientist.

Om du är sjuk kanske du käkar lite extra vitamintillskott, men det kanske inte är en så bra idé. Och du är aldrig snabbare än en bakterie, för "tresekundersregeln" är motbevisad. Igen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!