Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför gäspar man – och det är inte som du tror

- 20/09/2016, 10:33 -

Gäspningar är mer intressanta än du kanske tror, men du kan antagligen inte ta dig igenom den här texten utan att gäspa. Nyheter24 har tagit reda på varför man gäspar och varför det smittar.

Gäspningar – i sin enklaste form en öppnad mun och en stor inandning. Men vad är det egentligen och, kanske framförallt, varför smittar det?

De flesta verkar ha en känsla av att vi gäspar när vi är trötta, och det finns forskning som stödjer detta. Vi gäspar som mest timmen efter vi vaknat och när det börjar närma sig din vanliga sovtid. Men gäspningar är faktiskt inte ett tecken på att du är trött eller uttråkad. Faktum är att det kan vara precis tvärt om.

Redan de gamla grekerna...

via" class="redactor-linkify-object">https://giphy.com/gifs/adorabl... GIPHY

Skärp er, gamla greker är inte så tråkiga!

Anyways, Hippokrates trodde att gäspar berodde på att du släppte ut giftig gas ur kroppen ungefär som när en ångmaskin släpper ut övertrycket. Den här tanken hängde kvar förvånansvärt länge, men är såklart inte sann.

Men vi har ändå haft en hel del felaktiga teorier om vad gäspningar egentligen är. En envis tanke är att det skulle vara ett sätt att kyla ner våra hjärnor. Vår kropp är fantastisk, men vi har inte ett luftdrivet nedkylningssystem. Det sköter vi på andra sätt.

via" class="redactor-linkify-object">https://giphy.com/gifs/rupauls... GIPHY

Du gäspar inte av trötthet

I stället borde vi tänka på gäspningar som en förberedelse inför att vara aktiva, snarare än något vi gör för att vi är sega och uttråkade. 

Efter en gäspning kan man mäta en ökad aktivitet, och det är vanligt att exempelvis idrottare gäspar inför en större prestation. 

En gäspning är alltså ett sätt för kroppen att markera övergången från stillhet till handling. Det kan även betyda att du är hungrig, eller något förvånande, orolig.

Men, för att ta tag i den stora frågan, varför smittar gäspningar? Vi vet inte helt, men en bra teori är att det handlar om vår mänsklighet. 

De flesta däggdjur gäspar automatiskt, men det är bara människor och våra närmaste primatsläktingar som smittas av andras gäspningar.

via" class="redactor-linkify-object">https://giphy.com/gifs/yawn-ma... GIPHY

Gäspningar betyder att du är mänsklig

Det är alltså ganska troligt att det på något sätt handlar om empati, och förmågan att känna in hur andra har det. 

Ytterligare bevis för den här tanken är att psykopater, som alltså är störda i sin empatiförmåga, inte tycks smittas av gäspningar i samma grad som andra.

Vi smittas även mer om den som gäspar är någon vi känner och tycker om, och gäspningen kan alltså ses som en mycket uråldrig form av kommunikation. 

Med din gäsp kommunicerar du att du är trött, hungrig, orolig eller på något annat sätt i behov av hjälp. När gäspen smittar din vän, så vet du att ditt meddelande är mottaget.

Gäspningar är alltså en forma av levande fossil, ett litet fönster in i forntiden. Ganska häftigt, Inte sant?

via" class="redactor-linkify-object">https://giphy.com/gifs/hulu-bl... GIPHY

Nähä? Då ber jag om ursäkt.

Mer om gäspningar kan du läsa hos The New Yorker och på ScienceABC.

Nyheter24 har tidigare skrivit om forskare har sett att nästan alla människor är en av bara fyra olika personlighetstyper, och den allra vanligaste verkar inte särskilt trevlig. Och vet du den vetenskapliga förklaringen till varför människor ljuger? 

Gäspade du när du läste texten?