Söndag 9 Maj
Stockholm

Därför känner du på dig när någon tittar på dig

Att du ibland känner på dig när någon tittar på dig har en vetenskaplig förklaring.
Att du ibland känner på dig när någon tittar på dig har en vetenskaplig förklaring. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det är inget sjätte sinne, utan det finns en vetenskaplig förklaring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tänk dig att du sitter på bussen. Plötsligt får du en känsla av att vara iakttagen, och precis när du tittar upp så ser du hur en främling vänder bort blicken. Hur visste du att någon kollade på dig?

Det handlar, kanske tråkigt nog, inte om att du har ett häftigt sjätte sinne. Det handlar snarare om att du ser så mycket mer än du är medveten om. Men det är väl inte så illa?

I grunden handlar de om att vi människor är helt besatta av ögon, och att våra hjärnor antagligen har massa plats helt tillägnad att fånga och förstå människors blickar.

Våra ögon, med sin stora ögonvita, gör det lättare att se åt vilket håll människor tittar. Dessutom registrerar du undermedvetet åt vilket håll en människas huvud och kropp är riktat, och det tolkar din hjärna som att även ögonen är riktade ditåt.

När du känner dig iakttagen är det alltså troligt att du i periferin sett någon som är riktad mot dig. Din blick-känsliga hjärna kickar då igång och börjar tolka vad det är du ser. Resultatet? Den lätt obehagliga känslan av att någon stirrar på dig.

Slutligen så kan det faktiskt vara så att det mest sitter i huvudet på dig. Om du känner dig iakttagen, och därför rör huvudet för att fästa blicken åt det hållet. Det märker såklart främlingen framför dig, och tittar därför på dig. Du triggar alltså gloendet, med din rädsla för detsamma.

En av de stora anledningarna till att vi är så evolutionärt framgångsrika är just att vi är så duktiga på att kommunicera, och blickar är en stor del av det. Så kanske är det inte så dåligt om någon kollar lite för länge?

Läs mer om hur vi tolkar blickar på The Conversation.

Har du testat dessa 5 vetenskapliga tips för att lära sig snabbare? Vad som inte hjälper? Att detoxa, eftersom det är en bluff.

Känner du när någon glor?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela