Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så farligt är luftgropar – piloter berättar

- 21/09/2016, 08:49 -
Hur farliga är egentligen de där läskiga skaknignarna i planet?

Hur farliga är egentligen de där läskiga skaknignarna i planet?

TT NYHETSBYRÅN

"Fasten Seatbelt"-skylten tänds, och du vet att snart blir det riktigt skumpigt. Men hur farligt är egentligen luftgropar?

Vi är många som blundar och klamrar oss fast lite extra i flygstolens armstöd när planet under en flygresa hamnar i turbulens. Flygvärdinnorna spänner fast sig i sina stolar och känslan är att planet när som helst kan störta till marken.

Men faktum är att så länge du sitter ordentligt fastspänd är risken att det skulle leda till något mer allvarligt än att du spiller ut din dricka praktiskt taget lika med noll, skriver ScienceAlert.

Piloten Patrick Smith förklarar att även om det känns dramatiskt så ändras bara planets höjd och lutning en aning under turbulens, och det är knappt märkbart på deras mätinstrument. Oftast kan piloterna dessutom själva sakta ner eller justera riktningen på planet för att undvika luftgroparna, så att de inte ens märks av för passagerarna.

De som drabbas av skador på grund av turbulens är oftast personal som inte hinner sätta sig ner och enligt USA:s luftfartsmyndighet skadas färre än 50 personer per år. Inte speciellt många alltså, med tanke på att 800 miljoner passagerare flyger varje år.

Anledningen till att turbulens uppstår kan bland annat vara förändringar i lufttrycket, varm luft som möter kall eller virvlar av vind som uppstår kring berg. Men det är alltså helt ofarligt, då flygplan är testade för att klara av betydligt hårdare prövningar. Faktum är att vingarna på ett plan kan böjas upp till 90 grader.

Så nästa gång ”fasten seatbelt”-skyltarna tänds, flygvärdinnorna rullar tillbaka serveringsvagnen och piloten meddelar att ni kommer flyga in i ett turbulent område är det bara att luta sig tillbaka och slappna av – du har ingenting att oroa dig över.

Har du tänkt på att gäspningar smittar? Nu vet vi äntligen varför. Och vi vet även varför du känner på dig när någon tittar på dig. Eller är det bara i ditt huvud?