Katter verkar vara små, söta massmördare – orsakar utrotningar

- 21/09/2016, 16:09
Katter är inte så söta som de verkar. Faktum är att de verkar ha hela arter på sitt samvete.

Katter är inte så söta som de verkar. Faktum är att de verkar ha hela arter på sitt samvete.

Pixabay

Det verkar att alla som misstänkt att katter är lite onda kanske har rätt.

Det verkar som att våra små älskade fluffbollar har en mörk hemlighet – de är riktiga miljöskurkar.

I en stor genomgång om hur de djur som följer med människor har påverkat miljön såg man att vår vanliga huskatt är skyldig till att hela 63 däggdjur, fåglar och reptiler utrotats. Vid ett tillfälle, på en ö utanför Nya Zeelands kust, var det faktiskt en ensam katt som var skyldig.

Katten, som för övrigt hette Tibbles, hade helt utrotat en fågelart och vi vet enbart om att den någonsin fanns eftersom han släpade hem deras döda kroppar till sin husse. Trevligt.

via GIPHY


Just nu så gör man dock en hel del för att minska de skador som djuren som vi släpar med oss orsakar. Mest radikala är Nya Zeeland som bestämt sig för att helt utrota flera arter som inte hör hemma på önationen.

Kattälskare behöver nog inte gå över till andra sidan (även om hundar nog är smartare än vi tidigare trott) för allra mest skada har faktiskt råttor gjort. Fast egentligen är ju, som vanligt, människan den största skurken.

Mer om katterna, fast på engelska, finns på IFLScience.

Är du smart? Det kan du tacka en av dina föräldrar för. Och smarta människor kanske borde sluta köpa detoxprodukter. Detox är nämligen en bluff.

Tror du katter är onda?