Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: "Lyckohormon" kan göra dig religiös

- 22/09/2016, 09:53 -

Pixabay

Oxytocin, ett hormon kopplat till känslor av lycka och kärlek, verkar även påverka hur andlig du är.

Hormonet oxytocin är något av hjärnans MVP, då det är ett hormon som gör att vi känner oss lyckliga och kära. Men nu verkar det som att det även kan vara kopplat till hur religiösa människor är.

I ett experiment fick ett gäng män antingen en nässpray som innehöll oxytocin eller ett placebo. Sedan fick de svara på frågor som "känner du dig kopplad till en högre makt", "är du en andlig människa" och om de tycker att att andlighet är viktigt i en människas liv.

De deltagare som fått en dusch lyckohormon svarade i mycket högre grad positivt, både gällande sin egen andlighet och hur viktigt andlighet och religion är. Dessutom verkade effekten hålla i sig även en vecka senare.

Självklart är inte ett hormon ensamt ansvarigt för människors gudstro eller allmänna andlighet, men det kan vara en starkt bidragande faktor. Men man såg att människor med en viss variant av genen CD38 påverkas extra starkt. För vissa verkar alltså andligheten i hög grad vara hormonell.

Läs mer om undersökningen i Live Science.

Visste du att katter inte är så oskyldiga, utan massmördare? Men de är ju gulliga ändå. Och vet du varför du egentligen mår bättre av att sluta med gluten?

Är du en andlig människa?