Nej, solen är inte gul – så här ser den ut egentligen

- 07/10/2016, 09:52 -
Solen kanske ser gul ut, men det är faktiskt inte dess rätta färg.

Solen kanske ser gul ut, men det är faktiskt inte dess rätta färg.

Pixabay/ Montage

Kan man inte lite på något längre? Har vi inte ens koll på vilken färg solen har? Nej, inte enligt NASA.

Om du får frågan om vilken färg solen har skulle du säkert utan att tveka säga att den är gul. Kanske skulle någon säga typ orange, men vi vet ju alla att solen befinner sig någonstans på det gula spektrat. Eller? Nä, det är faktiskt helt fel.

Men, kanske du invänder, jag ser ju solen nästan varje dag och den är klart gul. Dessutom lärde man sig ju i skolan att vår sol är vetenskapligt klassificerad som en "gul dvärg", så det borde väl vara klart?

Nja, inte riktigt. Klicka på bilden nedan för att se hur det egentligen ser ut, när NASA tar en bild på solen.

Klicka för att visa

Solen ser alltså ut som en biljardboll snarare än ett flammande, vrålande, gyllene eldklot. Solen, vår stjärna, är i verkligeheten vit.

Om man ska vara helt korrekt så sänder solen ut alla färger, och det tillsammans blir vitt. Att vi ser den som gul beror antagligen på att vi lättast kan titta på solen vid solnedgång. När solen står så snett så filtreras ljuset kraftigt genom vår atmosfär, och då släpps de gula och röda tonerna igenom tydligare än de blå.

Solen ser alltså gulare ut vid de tillfällen som vi lätt kan titta på den. Om solen faktiskt hade varit gul hade det varit ganska dåliga nyheter, eftersom den då varit mycket kallare. Vi ska alltså vara glada över att vår sol är den trevliga vita nyans som den är.

Läs mer om solen på Videnskap.dk.

Forskare har just genomfört den första "Marsexpeditionen", och alla överlevde. Och snart kan vi kanske åka rymdtåg till vår närmsta grannplanet. Slår ju Thailandsresan med hästlängder...

Vilken färg tycker du solen har?