Europa landning på Mars ingen succé – tappade kontakten

- 20/10/2016, 09:32 -

ESA, ATG-medialab / ESA ATG-medialab M.Thiebaut

I går var det äntligen dags för en europeisk revansch med en alldeles egen Marslandning. Resultatet? Sådär...

Som vi skrev i går försökte ESA (European Space Agency) ploppa ner en liten rymdsond på Mars yta. Den lilla roboten Schiaparelli skulle göra några dagars vädermätningar på planeten, men egentligen var hela grejen att det var ett test för att se till att man klarar en landning.

Om ungefär fem år ska ESA nämligen försöka med en mycket större mission, när de ska försöka landa en stor så kallad rover på planeten. Den ska kolla efter liv på Mars och förhoppningsvis köra runt där länge. Om man kan landa den då, såklart.

Om man ska döma efter gårdagen så är en lyckad landning allt annat än säker. Vi hade koll på sonden nästan hela vägen ner till ytan, men precis innan landning så blev linjen helt död. Schiaparelli är alltså lite borttappad just nu, och vi har fortfarande inte gjort en lyckad landning. Kanon!

ESA kallar dock uppdraget för en succé, eftersom forskarna fått "ovärderliga data" från den del av landningen man ändå lyckades följa. Dessutom är resten av uppdraget, att få en satellit i omloppsbana runt Mars, lyckat.

Massor av människor skulle dock vara mycket mindre nervösa 2021 när det verkligen är på allvar, om den här landningen bara hade gått lite bättre. Men kanske blir det tredje gången gillt?

Mer information om uppdraget, som kallas "Europas nya era av Marsupptäckande" finns hos ESA.

Mer rymdfakta: Visste du att solen inte egentligen är gul? Och har du koll på att månen kanske orsakar jordbävningar?