Fredag 25 Jun
Stockholm

8 jobb med hög lön – som inte kräver en lång utbildning

Jobb, Utbildning
Vill du tjäna bra med pengar men inte tvingas studera så länge?. Foto: Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vill du tjäna bra med pengar men inte tvingas studera så länge? Då kanske du bör ta en titt på den här listan med de bäst betalda jobben utan lång utbildning.

Kommentera (133)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla orkar faktiskt inte plugga flera år på universitet eller högskola, men många vill ändå ha en bra lön. Finns det en mellanväg? Kan man hitta roliga jobb med bra lön utan lång utbildning?

Ja, kanske.

Roliga jobb med bra lön - och kort utbildning

Rekryteringsbolaget Careeron skriver på utbildningssidan.se om några välbetalda jobb som inte kräver långa utbildningar (max en kandidatexamen) men ändå ger en snitt- eller medianlön på minst 30 000 kronor i månaden.

Vissa orkar inte plugga många år på universitet eller högskola. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

1. Pilot

Här måste du plugga mellan 18 och 24 månader. Det kan du göra hos till exempel Scandinavian Aviation Academy som har en kostnadsfri och CSN-berättigad pilotutbildning.

"Pilotutbildningen är statligt finansierad genom YH-myndigheten och det finns 20 platser per år. Det är vanligtvis över 200 sökande till vår pilotutbildning så konkurrensen om att bli pilot via yrkeshögskolan är stor", skriver de på sin sajt.

Blir du pilot kan du räkna med en snittlön på över 50 000 kronor i månaden.

2. Flygledare

Det här är ett yrke där du förmodligen kommer att ha ansvar för tusentals människoliv – varje jobbdag. Det betyder också att du kommer att få betalat därefter.

Utbildningen för att bli flygledare tar två år och sedan kan du räkna med att ganska direkt få en lön på strax över 30 000 kronor. Lönen kan dock bli mycket högre när du har jobbat ett tag – upp mot mellan 63 100 till 72 100 kronor, skriver tidningen Veckans affärer som hänvisar till Luftfartsverket.

3. Flygtekniker

Här måste du plugga i två år, men även göra några års praktik, innan du kan titulera dig som certifierad flygtekniker.

Lyckas du att bli det kan du dock räkna med en medellön kring 39 900 kronor i månaden, skriver Veckans affärer som hänvisar till Statistiska centralbyrån.

Piloter. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

4. Lokförare

Här behöver du gå en utbildning på mellan 6 och 18 månader.

Blir du lokförare kan du räkna med en snittlön på minst 30 000 kronor i månaden.

Lokförare. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

5. Specialinriktad elektriker

För att bli elektriker räcker det med att plugga el-programmet på gymnasiet. Om du dessutom kompletterar med en kortare yrkesutbildning kommer du bli hetare på arbetsmarknaden och därmed också få en högre lön.

Blir du en "vanlig" elektriker kan du räkna med en snittlön på ungefär 32 000 kronor i månaden. Men har du specialkunskaper, kanske inom programmering, blir lönen mycket högre än så.

6. Kustbevakare

För att bli detta måste du plugga en utbildning på mellan 18 och 24 månader.

Blir du kustbevakare kan du räkna med en snittlön på runt 30 000 kronor i månaden.

Kustbevakare. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

7. Marknadschef

För att bli marknadschef krävs normalt en kandidatexamen inom till exempel ekonomi eller marknadsföring. Man bör också ha relevant erfarenhet.

Lyckas man bli det kan man räkna med en marknadslön på mellan 44 000 och 53 000 kronor i månaden, skriver Veckans affärer som hänvisar till siffror från fackförbundet Unionen.

8. Inköpschef

För att bli detta går det bra att plugga flera olika yrkesutbildningar inom logistik och inköp.

Blir du inköpschef kan du räkna med en marknadslön på mellan 36 000 och 50 000 kronor i månaden, skriver Veckans affärer som hänvisar till uppgifter från fackförbundet Unionen.

Läs även:
Här är jobben med sämst lön i Sverige

Kan du tänka dig att jobba med något av yrkena i listan?
Tack för din röst!
Kommentera (133)
Kopiera länk
Dela