Onsdag 28 Jul
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Childhood

1 av 5 barn utsätts för sexuella övergrepp – men de går att förhindra

Många barn far illa i Sverige. Childhood vill sätta stopp för detta.
Childhood har en kampanj mot sexuella övergrepp mot barn. Foto: Childhood

Childhood har dragit igång kampanjen #bryttystnaden och vill med det bryta tabun kring sexuella övergrepp mot barn.

Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett av fem barn har blivit utsatta för sexuella övergrepp, visar siffror från stiftelsen Allmänna Barnhuset. Men trots att så många drabbas pratar vi förvånansvärt lite om det. 

#metoo är ett bra exempel på att ju mer vi talar om något, desto mindre tabubelagt blir det. 

Med kampanjen #bryttystnaden vill Childhood uppnå samma sak. Pratar vi mer om övergreppen kan vi förebygga många av dem och få barn som blivit utsatta att berätta. 

Det är sällan så här tydligt – men 1 av 5 barn har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Bildkälla: Childhood.

– Vi vill att samtalet om övergrepp och integritet ska börja redan i barndomen, tillsammans med barnen. Då kan man förebygga många övergrepp innan de sker och ge de barn som redan utsatts förutsättningar att förstå och berätta, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på World Childhood Foundation. 

Många barn vågar inte berätta

I Allmänna Barnhusets intervjustudie vittnar många barn att de inte berättat för vuxna om övergreppen. Det är därför viktigt att man lyssnar på barnen och skapar ett förtroende hos dem, så att de vågar prata om något sker. De barn som väl anförtror sig till vuxna, testar ofta med att berätta något som inte är så grovt för att se vad reaktionen blir, och om man kan berätta mer. Då är det viktigt att du lyssnar och behåller dina egna känslor och reaktioner för dig själv, men bekräfta att du hör och tror på barnets berättelse.

Det är tack vare dig som Childhood finns

Childhood får inget statligt stöd utan finansierar sin verksamhet helt genom frivilliga bidrag från människor som dig. Ditt stöd är således ovärderligt för att de ska kunna fortsätta driva denna viktiga fråga. Det enklaste sättet att stödja Childhood är att swisha valfritt belopp till 90 90 036. Men det finns även andra sätt att hjälpa -  du kan köpa ett armband, ge bort ett gåvokort eller bli månadsgivare här

I samband med kampanjen har Childhood också släppt en film. Den kan du se nedan. 

Kopiera länk
Dela