Lördag 8 Maj
Stockholm

10 symptom på cancer som de flesta ignorerar

De finns flera olika symptom på cancer. Det finns många som en ej bör ignorera. Som till exempel om en har ont i magen mer än två veckor i rad.
1 av 4
10 symptom på cancer som de flesta ignorerar. Foto: TT
Leverfläckar kan vara ett tecken på cancer. Nyheter24 har listat tio symptom på cancer som en ej bör ignorera. Leverfläckar är en av dem.
2 av 4
Leverfläckar kan vara ett tecken på cancer. Foto: TT
Det finns flera symptom på cancer som en ej bör ignorera. Som till exempel leverfläckar eller väldigt ont i magen under en längre tid. Känner du någon som visar tecken på de 10 symptomen en ej bör ignorera som Nyheter24 har listat bör du be de söka vård.
3 av 4
Känner du någon av dessa symptomer bör du kontakta vårdguiden eller en läkare. Foto: TT
Känner du väldiga magsmärtor bör du kontakta en läkare. Det är en av 10 symptom på cancer du, enligt Nyheter24, inte bör ignorera.
4 av 4
Känner du väldiga magsmärtor bör du kontakta en läkare. Foto: TT

Hela 26 procent av alla dödsfall i Europa beror på cancer. Därför är det en bra idé att vara uppmärksam på symptomerna.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den fruktansvärda sjukdomen cancer står för lite mer än vart fjärde dödsfall i Europa. Men även om cancer förmodligen är den sjukdomen flest människor i landet är rädda för så glömmer många att lyssna på kroppens symptom. 

Womenshealthmag och forskaren Katriina Whitaker, på University College London, har tillsammans sammanställt tio symptom som är viktiga att vara medveten om.

1. Hosta eller heshet

Hosta är vanlig reaktion när kroppen behöver rensa luftvägarna eller när något irriterar halsen. Men skulle din hosta försämras kraftigt och eventuellt så pass mycket att du hostar upp blod måste du uppsöka en läkare. 

2. Magont

Bildkälla: TT

De allra flesta människorna har ont i magen då och då. Men om du upplever smärta och magproblem som pågår i längre än två veckor, ska du gå till doktorn. Din avföring kan också tala om ifall någonting inte står rätt i din kropp. Om mängden avföring exempelvis är mycket större än normalt kan det vara ett tecken på tarmcancer.

3. Problem när du kissar

Om ditt urin innehåller blod kan det vara ett tecken på att du har cancer i urinblåsan eller njurarna. I det flesta av fallen är det dock bara urinvägsinfektion, men du bör alltid ta kontakt med en läkare. 

4. Oförklarlig smärta

Bildkälla: TT

De allra flesta smärtorna är inte tecken på cancer. Men om du upplever oförklarlig, ihärdig smärta under en längre tid, så kan det vara bra att hallå lite koll. Om du plötsligt får en ihärdig huvudvärk som inte lättar efter en längre period, eller långvarig bröstsmärta, kan det vara bra att uppsöka en läkare.

5. Förändringar i huden

Om du märker nya fläckar eller raskt växande födelsemärken på din hud är det viktigt att se över dem. Dessa kan vara ett tecken på hudcancer och du bör därför bli kontrollerad av en läkare.

6. Sår som inte vill läka

Bildkälla: TT

Om du har ett sår som inte försvinner av sig själv efter några veckor, ska du söka vård.

7. Blödningar

Precis som med ovanstående punkt bör du också kontakta din läkare om du upplever blödning utanför din menstruationtid, eftersom det kan vara ett tecken på livmoderhalscancer. Om du har blödningar ur ändtarmen kan det vara en indikation på tarmcancer.

8. Oförklarlig viktminskning

Bildkälla: TT

Även om det här kan låta tilltalande för vissa, finns det ändå anledning att vara medveten om att viktminskningen utan någon som helst ansträngning kan vara ett tecken på tumörer eller malignitet.

9. Knöl i bröstet

En knöl i bröstet en mycket vanligt symptom på bröstcancer, känner du att du har en knöl (utöver bröstkörteln) under huden invid bröstet bör du ta kontakt med en läkare. 

10. Problem att svälja

Om du plötsligt får svårare att svälja din mat, kan det kan handla om cancer i matstrupen. Har du under en längre tid haft problem med att svälja kan det vara bra att ta kontakt med en läkare. 

Känner du igen någon av symptomen?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela