Polisens utredning avslöjar nya detaljer om Rakhmat Akilovs liv

Polisens kartläggning av Rakhmat Akilovs ekonomi avslöjar att han både fått och skickat pengar till personer för hundratusentals kronor. Han ska bland annat ha fört över 174 000 kronor till utlandet.

I kartläggningen av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov har polisen gjort en utredning av hans ekonomi. Där har man bland annat kollat vad han haft för inkomster.

Utredningen visar att Akilov, som är född i Uzbekistan men som kom som asylsökande till Sverige i oktober 2014, har fått pengar från Migrationsverkat mellan åren 2014 till 2016. Men han har även tjänat pengar.

2014 hade han en inkomst på 3 782 kronor, 2015 var den 44 446 kronor och 2016 var den 143 690 kronor.

Rakhmat Akilovs inkomster
Rakhmat Akilov inkomster. Bildkälla: Polisens förundersökning

En hel del av de pengar Akilov fått in har han sedan skickat till utlandet. Totalt handlar det om 174 000 kronor. Av de pengarna skickades åtminstone 65 000 kronor till familjemedlemmar i Uzbekistan, enligt förundersökningen.

Akilov har även tagit ut kontanter via bankomat till ett värde av 197 000 kronor. Han har även fått in pengar från andra personer i form av överföringar. Mellan åren 2014 och 2017 handlade det om totalt 153 000 kronor.

Rakhmat Akilov
Rakhmat Akilov. Bildkälla: Polisens förundersökning

Polisen har även gått igenom Akilovs bankkonton hos Nordea och ICA Banken.

Utredningen visar bland annat att han sedan månadsskiftet november och december 2016 slutade att använda sitt bankkonto hos Nordea. Efter det har polisen inte hittat att han använt några fler bankkonton.

Kontoutdrag från tidigare visar dock var Akilov köpt saker någonstans. Utdragen visar förutom flera bankomatuttag att han flera gånger handlat på ICA Nära vid Sergels torg och på Tonys livs i Skärholmen.

Rakhmat Akilovs kontoutdrag
Rakhmat Akilovs kontoutdrag. Bildkälla: Polisens förundersökning
Rakhmat Akilovs kontoutdrag
Rakhmat Akilovs kontoutdrag. Bildkälla: Polisens förundersökning
Drottninggatan efter lastbilsattacken 2017
Drottninggatan efter lastbilsattacken 2017. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Minns du vad du gjorde när du fick höra om attacken på Drottninggatan?