Två bilder på pacaranagnagare i en dusch. En gråter.
"Shower rat" har blivit en viral hit. Men är det djurplågeri? - Foto: Facebook/TT/Emojipedia (Montage Nyheter24)

Här är den sorgliga sanningen bakom virala "duschråttan"

"Åh vad gullig den är" och "den beter sig precis som en människa" är några kommentarer kring den nya virala hiten "shower rat". Men sanningen är den att råttan kan vara i extrem smärta. Extrem. Smärta.


Om du inte har spenderat den senaste veckan under en sten så kan du inte ha missat den "duschande råttan" som tagit över sociala medier. 

Den virala hiten "shower rat" har hyllats som gullig. Bild: Faksimil Facebook

Låt oss ta en snabb förklaring om du av någon anledning missat det senaste virala internetfenomenet. En video har delats i sociala medier på ett råttdjur som ser ut som att den duschar. Den är intvålad och ser otroligt gullig ut när det verkar som att den försöker skrubba sig ren och fin. 

Du kan klickar här om du vill se videon.

Flera stora medier världen över har delat videon som snabbt samlat på sig reaktioner. Originalvideon, som laddats upp av Jose Correa på Facebook som filmade djuret i Huaraz City i Peru, har i skrivande stund över 58 miljoner visningar.

Men sanningen är den att videon inte alls är så gullig som den först verkar. Tvärtom, faktiskt. 

Enligt Tuomas Aivel, forskare vid Helsingfors universitet som är expert på råttdjur, beter sig råttan extremt märkligt.

– En råtta gör inte så naturligt och det verkar som att den försöker göra sig av med något. Det är förmodligen ett problem för den och den vill ju bara bli av med tvålen, säger han till sajten Gizmodo.

Han tillägger också att det inte är omöjligt att det till och med är riktigt plågsamt för den stackars krabaten. När råttdjur naturligt försöker "bli rena" så slickar de pälsen eller gnuggar den med tänderna, säger alltså råttexperten Tuomas Aivelo.

Är det djurplågeri? Bild: Facebook/Emojipedia (Montage)

Sen så är det antagligen inte ens en råtta! Enligt Gizmodo är det antagligen en pacarana (en gnagare som naturligt lever i Sydamerika). 

Videon laddades först upp på Facebook den 27 januari och sen spreds den snabbt till Reddit, Twitter och Tumblr. Så här säger personen som laddat upp videon:

– Han var precis som en människa. Jag har aldrig någonsin sett något liknande. Det pågick ungefär 30 sekunder och sen sprang han iväg. Jag tror att han bara ville tvätta sig lite. Jag bryr mig enormt mycket om djur så jag ville skydda hans integritet. Jag skulle aldrig skada honom så jag filmade bara och lät honom sticka iväg sen, säger Jose Correa till brittiska Metro.

Är det en pacarana? Bild: Cliff/Wikimedia

Tyvärr så finns det också teorier om att Correa själv har haft tvål på gnagaren. Gizmodo, som också pratat med biologen Jason Munshi-South, skriver att det kan vara ett sorligt försök till viral succé:

– Min gissning är att någon har löddrat in råttan och så försöker den att göra sig ren, eller så är den tränad att göra så där. Förmodligen är det någons husdjur. Det är svårt att veta utan mer information, dock, säger han till sajten.

Med andra ord: Lita inte på allt du ser på internet.

Läs också om en viral bild från den svenska polisen som faktiskt inte föreställer en svensexa. Ni kommer förstå när ni läser artikeln.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tyckte du att videon var gullig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?