Måndag 6 Dec
Stockholm

Mässlingen slår hårt mot Europa – ökat 400 procent på ett år

Mässlingen slår hårt mot Europa.
Mässlingfallen ökade nästan 400 procent från 2016 till 2017 enligt WHO. Foto: Pixabay/Montage

Under 2017 rapporterades flera fall av mässlingutbrott i Sverige och nu går WHO ut och varnar för att sjukdomen, efter rekordlåga 2016, kommit tillbaka till Europa med fullkraft.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mässlingen slog hårt mot Europa under 2017 då utbrotten ökade nästan 400 procent från året innan. Detta skriver Världshälsoorganisationen, WHO, i ett pressmeddelande.

Mässling är en virussjukdom som är extremt smittsam och orsakar infektioner i luftvägarna samt ger röda utslag på kroppen. Sjukdomen kan faktiskt vara dödlig. Här är symptomen du ska hålla koll på om du inte är vaccinerad.

År 2016 var det rekordlågt antal som drabbades av virussjukdomen i Europa, då enbart 5 273 som insjuknade. 

Men bara ett år senare, 2017, hade antalet fall ökat drastiskt. Statistik från WHO visar att det i Europa var så många som 21 315 personer som insjuknade i sjukdomen – och av dessa avled 35 personer.

Detta innebär att det 2017 var fyra gånger så många fall som året innan.

I Sverige bröt sjukdomen ut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i slutet på förra året, läs mer om det här.

De ökande fallen av mässling har oroat WHO, men samtidigt menar de att det finns förklaringar till varför utbrotten faktiskt ökade under 2017. 

Rgionaldirektören för Europa, doktor Zsuzanna Jakab, menar att ett av de största problem till de ökande fallen beror på personer som kan vaccinera sig väljer att inte göra det. Detta i sin tur leder till att personer som inte kan vaccinera sig löper större risk att få sjukdomen. 

I vissa delar av Europa har man infört böter för de som vägrar vaccinera sina barn – läs mer om det här.

Jakab förklarar på WHO:s hemsida:

– Varje ny person som påverkas av mässling i Europa påminner oss om att ovaccinerade barn och vuxna, oavsett var de bor, förblir i riskzonen för att få sjukdomen och sedan sprida den till andra som kanske inte kan bli vaccinerade. Över 20 000 fall av mässling och 35 döda år 2017, är en tragedi som vi helt enkelt inte kan acceptera.

Jakab tillägger att även om det skedde en ökning av mässling i Europa under 2017 så ska detta inte få hindra den fortsatta kampen för ett mässlingsfritt Europa:

– Detta kortsiktiga bakslag ska inte avskräcka oss från vår kamp att vara den generation som frigör våra barn från dessa sjukdomar en gång för alla.

Många väljer att inte vaccinera sig själva eller sina barn för att de tror att det är farligt – här kan du läsa vad experten säger

Folkhälsomyndigheten i Sverige skriver att mässling faktiskt är en sjukdom som kan utrotas av just vaccin – läs mer om mässling och vaccin här

De länder som drabbades värst av sjukdomen enligt WHO var följande:

1. Rumänien – 5562 insjuknade

2. Italien – 5006 insjuknade 

3. Ukraina – 4767 insjuknade 

Sverige är inte med på listan över de länder i Europa som drabbats värst av mässlingen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du vaccinerad mot Mässling?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela