Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige exporterar vapen till 17 länder – och tjänar miljarder

- 28/02/2018, 16:28 -

Varje år drar Sverige in flera miljarder på sin vapenexport – och exporten ökar. Men vart hamnar vapnen egentligen? Detta reder Nyheter24 ut.

2010 gick Sveriges närvaro i Afghanistan från att vara en fredsbevarande insats till att bli en fredsframtvingande insats. Det är första gången Sverige formellt har klivit in i ett krig med stridande soldater sedan fälttåget mot Norge 1814. Något som den dåvarande sittande regeringen anklagades för att inte ha informerat varken riksdagen eller svenska folket om, enligt SVT.

Totalt ska ett tjugotal afghaner ha dödats av den svenska styrkan, och fem svenskar har dött i striderna.

Det är alltså inte helt sant att Sverige inte har varit i krig på över 200 år. Sverige är dessutom en av världens största vapenexportörer – och exporten blir bara större.

Svenskar i insats i Afghanistan
Svenska soldater i Afghanistan tar skydd. Bild: TT

11,3 miljarder – på bara ett år

Under 2017 exporterades vapen till ett värde av 11,3 miljarder kronor, vilket är en höjning med 2 procent från tidigare år. Det beror bland annat på Brasiliens köp av JAS 39 Gripen enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP). 

Flest vapen fraktas som till länder som USA, Tyskland, Storbritannien men även till länder i Mellanöstern. Det är så vapnen kan hamna i orätta händer. 

Hamnar i händerna på IS

Terrorgruppen Islamiska staten har gjort sig kända för sin extrema tortyr, brutala avrättningar, bortrövanden och attentat mot civila. Avrättningarna och tortyren har filmats och spridits på nätet. 

2014 avslöjades att IS använder USA-tillverkade vapen. Enligt organisationen Svenska Freds var det bara en tidsfråga innan svenska vapen skulle hamna i terrorgruppens händer. Och de hade rätt. I november 2016 spreds en bild på en IS-terrorist i Irak – hållandes ett svenskt pansarskott av modell AT4, skriver Dagens Industri.

Terrorgruppen IS med ett svenskt pansarskott AT4
Bild: Faksimil Dagens Industri

Svenska soldater säljer vapen

Men det är inte bara terrororganisationen som använder svensktillverkade vapen.

Hösten 2016 avslöjade Aftonbladet att svenska soldater i Irak har gett bort vapen till kurdiska styrkor. Något som bekräftats av ett högt uppsatt befäl för kurdiska Peshmerga, men som Försvarsmakten förnekar.

Vid avslöjandet framkom dock bildbevis på hur det svenska vapnet AT-4 använts vid fronten mot IS. 

Vapnen som stöd för Saudiarabien

2011 gick Saudiarabien in för att stödja regimen i Bahrain. Enligt en granskning gjord av Sveriges Radio ska de då ha använt två olika svenska vapensystem mot demonstrerande civilbefolkning i Bahrain.

Detta har bekräftats av svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI, men avslogs av Andreas Ekman Duse, dåvarande generaldirektör på ISP. 

Samarbetet med Saudiarabien

2012 avslöjades att Sverige under flera år planerat att bygga en vapenfabrik tillsammans med Saudiarabien

Simooom-proejktet grundades på ett avtal som skrevs under redan 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. I slutet av 2007 inleddes projektet och i hemliga regeringsdokument ska det till och med ha gått att läsa att "projektet tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet".

Projektet mötte hård kritik som riktades mot att Sverige inte borde samarbeta med diktaturer. I Saudiarabien är kungen både statschef, regeringschef och högste befälhavare i armén, och tillsätts genom successionsordningen. I landet råder igen religionsfrihet, demonstrationer är olagliga och både politiska partier och fackförening är otillåtna. Även kvinnor står under manligt förmyndarskap. 

Vid avslöjandet skyllde politikerna på varandra – men hemliga dokument bevisade att riksdagspartierna kände till planerna.

Här är de 10 länder Sverige exporterar mest till

 • Brasilien
 • Indien
 • USA
 • Norge
 • Tyskland
 • Nederländerna
 • Kanada
 • Frankrike
 • Storbritannien
 • Sydafrika

Sverige exporterar också till

 • Förenade Arabemiraten
 • Jordanien
 • Saudiarabien
 • Qatar
 • Bahrain
 • Algeriet
 • Tunisien

Källa: ISP.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.  

Är det rätt av Sverige att exportera vapen?