Så gör du för att sluta falla för fuckboys – och bli lyckligare

- 25/03/2018, 12:10

Har du börjat märka att dina förhållanden oftast slutar i total katastrof? Eller att dina partners verkar väldigt... lika? Då kan det vara något som har blivit en del av din vardag, och det är dags att bryta trenden. Relationsexperten Charlotte Sander berättar för Nyheter24 om hur man gör.

"Det är inte du, det är jag" är en replik som ofta sägs i film men sällan på riktigt. För vems fel skulle det annars vara att förhållandet tog slut om det inte var ditt ex? Daaaah.

Med handen på hjärtat kan nog de allra flesta känna igen sig. Det är lättare att slå ifrån sig än att rannsaka sig själv. Tills du en dag, ett par vändor av förhållanden senare, inser att du varit tillsammans med typ "samma person" i flera år (fast i olika former) eller att du har en himla otur att falla för fuckboys.

Hur kan det komma sig att trots misslyckade förhållanden attraheras vi av personer som är som våra ex? Denna fråga ställde Nyheter24 till relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander som driver sajten Relationsexperten

– Det kan bero på att man söker sig till det dysfunktionella för att det är det man känner igen, och som har blivit ens "normala", säger Charlotte Sander till Nyheter24.

Kan bero på rädsla

Egentligen har fenomenet flera svar. Allt från barndom till personlighetsdrag som man anser är eller har varit viktiga i sin partner. Andra vågar inte söka "utanför boxen" eftersom de tror sig inte kunna gilla något annat. 

– Det kan bero på rädsla, för man vet vem man är själv med den typen av person och om man skulle vara med någon helt annan personlighet – vem är man då? Det kan också ha med uppväxten att göra. En del väljer partners som liknar ens förälder (exempelvis dotter-pappa), på gott och ont såklart, säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Om man har haft en positiv uppväxt med trygghet så är man ju antagligen inte i så stort behov av bekräftelse. 

Så slutar du falla för fuckboys

Ibland kan det givetvis handla om personlighetsdrag som inte matchar. En person som satsar allt blir lätt utnyttjad, och när partnern är reserverad blir den ännu mer klängig eftersom bekräftelsebehovet inte har mättats. Det är inte bra för någon, säger Charlotte Sander, och menar att det är en "katt- och råttalek".

Det kan vara väldigt dränerande att vara tillsammans med en person som inte är bra för en. Men av samma skäl som man dras till dem kan det vara svårt att lämna – det tillhör ens vardag. För att bryta det här mönstret behöver man oftast hjälp att se vilka förändringar man måste göra hos sig själv.

Om du känner igen dig i att dina förhållanden inte fungerar eller att du mår dåligt, kan du vara lugn. Insikt är det första steget, som en brukar säga. Nu handlar det om att se till att inte falla dit igen.

– Man kanske halkar tillbaka några gånger innan man till slut får den där sista kraften som gör att man äntligen blir fri. Ilskan här är ett mycket bra verktyg att ta till för att få kraft!

Det här två viktiga ingredienser för att du ska bryta mönstret:

  • Ge dig inte in i en relation förrän du har kommit i balans och tagit reda på vad man själv behöver och vill ha. 
  • Mod för att våga testa något nytt, och inse att det kan trigga andra och nya saker i en. Våga möt det och stå kvar! Lämna eller avsluta inte en dejt bara för att du kände andra saker eller inte kände en passion eller förälskelse direkt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.