Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kan orgasmer förkorta mensen? Här är svaret

- 16/04/2018, 21:00 -

Att ha mens är inte jätteroligt. Men enligt gynekologen Dee Fenner så kan det faktiskt finnas en sak som kortar ner mensen, nämligen att få orgasmer. Men stämmer det verkligen?

Att ha mens är långt ifrån det roligaste som finns. Man är svullen om magen, har fett ont och allt känns lite jobbigare. Nej, det är ingen supergrej precis. 

Du kanske har hört att orgasmer kan vara bra för att underlätta mensvärken? Men kan det vara så att orgasmer till och med kan göra mensen kortare?

Det menar i alla fall gynekologen Dee Fenner som är chef för gynekologi vid University of Michigan. I en tidigare intervju har hon sagt att man genom orgasmer skulle kunna förkorta mensperioden, skriver Cosmopolitan.

Och om det verkligen är så, så låter ju det riktigt bra.

– Även om det inte har gjorts studier på det så är det troligt att mensblodet pressas ut under en orgasm, har Fenner tidigare sagt i en intervju.

Därför hörde Nyheter24 av sig till UMO för att se om det verkligen stämmer och vad de tror om att orgasmer skulle leda till att man har mens under en kortare period.

– Rent teoretiskt kan det vara så att orgasmen gör att livmodern drar sig samman och släpper ut mensen lite snabbare, men det är nog väldigt marginellt, berättar Therese Zetterqvist Eriksson som är barnmorska och jobbar på frågetjänsterna UMO.se och 1177.se och fortsätter: 

– Mängden mens, alltså slemhinnan från livmoderns insida som lossnar och ska stötas ut under mensen, är ju densamma oavsett hur många orgasmer du får. 

Zetterqvist Eriksson säger dock att orgasmer är bra om du har mensvärk, eftersom den efter en orgasm kan kännas mindre jobbig.

Kanske har du upplevt "spökmens" men vad är det egentligen? Det kan du läsa om här! Du kanske också vill läsa om 5 saker som kan hända med din kropp innan mensen kommer? Läs mer om det här. 

Det här händer om du använder ett graviditetstest som gått ut? Här får du svaret på det.

TV: 5 myter om mens – som du antagligen trott på någon gång

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du det stämmer?