Nyheter24 har pratat med Therese Zetterqvist Eriksson​ om vad som händer om man använder ett graviditetstest som gått ut.
Vad händer om man använder ett graviditetstest som gått ut? Nyheter24 har pratat med Therese Zetterqvist Eriksson​. - Foto: TT

Det här händer om du använder ett graviditetstest som gått ut

Kan man göra ett graviditetstest när man druckit alkohol och finns det ett utgångsdatum? Nyheter24 har pratat med en expert.


Har graviditetstest ett utgångsdatum och vad händer om man skulle använda ett test som gått ut? 

Nyheter24 tog ett snack med Therese Zetterqvist Eriksson, som är barnmorska och jobbar för frågetjänsterna på UMO.se och 1177.se. 

 – Ja, graviditetstester har ett utgångsdatum som står på förpackningen. Olika fabrikat håller olika länge. Om du är osäker kan du köpa ett nytt graviditetstest, säger Therese till Nyheter24.

Du kan även gå till en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du vill ha hjälp att göra testet. Alla besök och tester är gratis där. 

– Om du använder ett graviditetstest som har gått ut, kan resultatet bli fel. Men har du gjort ett test som inte gått ut, kan du alltid lita på svaret om du gör graviditetstestet när det gått minst tre veckor sedan ditt senaste oskyddade samlag. Oavsett om du till exempel druckit alkohol. 

Nyheter24 har tidigare pratat med Therese om "spökmens", vill du veta mer om det kan du läsa om det här!

TV: 5 myter om mens – som du antagligen trott på någon gång

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!